c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo odlučuje jesu li premijer i drugi dužnosnici prekršili načela

17.09.2021 07:25 ZAGREB, 16. rujna 2021. (Hina) - Povjerenstvo za sukob interesa u petak bi trebalo donijeti odluke u predmetima, pokrenutima protiv premijera Andreja Plenkovića i ostalih visokih dužnosnika, koji se odnose na načela djelovanja, ali se po njima nije postupalo jer ih je u drugom slučaju osporio Upravni sud.

Ti predmeti odnose se na načela djelovanja propisana člankom pet po kojima dužnosnici moraju postupati časno i pošteno, čuvajući vjerodostojnost i dostojanstvo.

No, opstojnost tog načela mediji su dovodili u pitanje pošto je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog povrede načela djelovanja, zaključivši da Povjerenstvo nema ovlasti odrediti je li netko savjesno, odgovorno, pošteno i časno obnašao svoju dužnost jer za to nije predviđena novčana kazna.

Nakon odluke kojom je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu Bandiću, Novaković je najavila da će Državnom odvjetništvu uputiti prijedlog za izvanredno preispitivanje presude te odlučila da dok traje postupak o izvanrednom pravnom lijeku neće postupati "niti jednom radnjom" u predmetima koji se odnose na načela djelovanja.

Uz premijera protiv kojeg je postupak pokrenut zbog netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. "lex Agrokor", na dnevnom redu su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, čelnik Mosta Božo Petrov i nekadašnja ministrica Martina Dalić koji su se pod povećalom Povjerenstva također našli zbog slučaja lex Agrokor.

Povjerenstvo je 31. svibnja 2019. trebalo donijeti odluku je li premijer bio u sukobu interesa vezano za njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, ali se to nije dogodilo jer je dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva Nataše Novaković uz obrazloženje da je ona bila zaposlena u HUP-u koji je povezan s Agrokorom. Potom je Ustavni sud, nakon odluka Upravnog i Visokog upravnog suda koji su se proglasili nenadležnima, odlučio da je za odlučivanje o izuzeću predsjednice Povjerenstva nadležno to tijelo.

Na početku sjednice predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu intersa osvrnut će se na predmete s dnevnog reda u kontekstu presuda Visokog upravnog suda.Povjerenstvo bi na sjednici u petak trebalo donijeti odluku i hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića zbog predlaganja u upravu Janafa Vladislava Veselice s kojim je navodno u prijateljskim odnosima, ali i protiv predsjednika Zorana Milanovića zbog spornog putovanja u Albaniju za koje je prvo rekao da je privatno, a potom da je službeno putovanje.