c S
Dnevne novosti

Pravosudni policajci najkasnije u četvrtak o ponudi Ministarstva oko plaća

06.06.2023 06:55 ZAGREB, 5. lipnja 2023. (Hina) - Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.
''Dobili smo određene ponude koje ćemo sada razmotriti s našim tijelima i sa članstvom. To je nešto na tragu onoga što je premijer Plenković danas ponudio reprezentativnim sindikatima. Zasad nam se ponuda čini fer i korektna'', kazao je Krešo, dodajući da će SPPH donijeti odluku o ponudi ove srijede ili najkasnije u četvrtak.

Glasnogovornik SPPH nije htio govoriti konkretno o ponudi, ali je istaknuo kako je ponuda približna onome što su tražili i da bi ljudi s najnižim plaćama najviše osjetili ponuđeno povećanje. Nadodao je da ponuda o povećanju ne bi išla kroz koeficijent, već kroz dodatke u neto iznosu. Ukoliko bi se ponuda Ministarstva usuglasila, plaća bi bila povećana već za lipanj, precizirao je Krešo. ''To je premosnica do Zakona o plaćama i ona bi se isplaćivala sve dok ne bi išao Zakon o plaćama u proceduru'', precizirao je.

Krešo je istaknuo da je štrajk ''uvijek opcija koja stoji na stolu'' te da će se o mogućoj obustavi rada konzultirati s predsjedništvom SSPH i članovima sindikata.''Mi nismo reprezentativni sindikat, ne ovisimo o dogovoru s premijerom i nismo potpisali da ćemo do 1. rujna šutjeti'', kazao je.

MPU obećao zaposliti 100 novih pravosudnih policajaca       

Krešo je naglasio i da su u Ministarstvu dobili obećanje o zapošljavanju 100 novih pravosudnih policajaca ove godine, što je ocijenio kao pomak. SPPH je izvijestio u petak kako postoji dobra volja ministra Malenice i Vlade da se udovolji zahtjevima pravosudnih policajaca te da će se štrajku odazvati 97 posto članova sindikata.

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a i regres od 300 eura primijenit će se na sve. Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju, naglasio je. Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici koji danas štrajkaju.

Pravosudni službenici koji traže povećanje plaća u ponedjeljak su započeli sa štrajkom koji će nastaviti do ispunjenja zahtjeva, a to je povećanje plaća od 400 eura, poručili su iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) te su izvijestili kako su dobili poziv resornog ministra za sastanak u ponedjeljak poslijepodne.

Sastanak s resornim ministrom uslijedit će nakon što je Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak izrekao presudu kojom je odbio Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća. Presuda zagrebačkog Županijskog suda o zakonitosti štrajka je nepravomoćna te postoji žalbeni rok i pravo na žalbu, a SDLSN najavljuje štrajk do ispunjenja zahtjeva.