c S
Dnevne novosti

Pred Saborom dinamičan tjedan, u srijedu o povjerenju ministru zdravstva

05.07.2022 07:20 ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Pred Hrvatskim saborom dinamičan je tjedan u kojem će raspravljati o desetak točaka dnevnog reda među kojima i o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu izglasa nepovjerenje.

Zasjedanje počinje već u utorak raspravom o dva prijedloga o potvrdi EU uredbi, o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu i o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračni sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece.

Prva se donosi u cilju smanjenja dostupnosti terorističkog sadržaja na internetu i uklanjanju takvog sadržaja, a druga radi uspostavljanja jedinstvenih pravila o nadležnosti za razvod, zakonsku rastavu i poništenje braka te za sporove o roditeljskoj odgovornosti s međunarodnim elementom.

U utorak zastupnici će raspravljati i o izmjenama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu kojim se regulativa usklađuje sa pravnom stečevinom EU-a. Njima se uspostavlja sigurniji, učinkovitiji i socijalno odgovorniji sektor cestovnog prometa, osiguravaju primjereni uvjeti rada i socijalna zaštita za vozače te, s druge strane, primjereni uvjeti poslovanja i poštenog tržišnog natjecanja za cestovne prijevoznike.

Po drugi put oporba traži opoziv Beroša

U srijedu Sabor će raspravljati o Konačnom tekstu prijedloga zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se unapređuje, pojednostavljuje i učinkovitije uređuje cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi te zatim o prijedlogu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Stranke liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka, uputile su u proceduru prijedlog za opoziv Beroša uz obrazloženje da je pod njegovim vodstvom ionako već zapušteno zdravstvo krenulo u rapidno propadanje.

Navode da ministar mora otići iz Vlade zbog slučaja Mirele Čavajde, odnosno, nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće. Problem u resoru vide i u nedostupnosti prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća, s naglaskom na priziv savjesti. Zamjeraju mu i slučajeve Medikol te istragu USKOK-a vezanu uz poslovanje s tvrtkom Cuspis, izostanak reforme, dugove u zdravstvu, sumnjive transplantacije na KBC-u Zagreb...To je drugi put da oporba traži opoziv Beroša, prvi put to je bilo u svibnju 2021. kada je također navodila nagomilane probleme u zdravstvu i afere povezane s ministrom.Vlada je odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima te, uz ostalo, istaknula da je "hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit". Među Beroševim zaslugama navela je borbu s pandemijom, reformske mjere, kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima.

Četvrtak je rezerviran za teme iz sektor poljoprivrede, odnosno za zakonske prijedloge o zdravlju životinja, o biljnom zdravstvu, higijeni hrane i genetski modificiranoj hrani.

Zastupnici će tjedan zaključiti glasovanjem te raspravom o dva zakonska prijedloga iz sektora obrazovanja, o Agenciji za odgoj i obrazovanje  te o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.