c S
Dnevne novosti

Predsjednica Europske komisije: Razgovoramo s talibanima, a za njih neće biti pomoći bez poštivanja ljudskih prava

23.08.2021 07:05 MADRID, 21. kolovoza 2021. (Hina/dpa) - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je tijekom posjeta prihvatnom centru za afganistanske suradnike EU-a u Španjolskoj da se vode razgovori s talibanima.

Pregovori s novim vlastima u Afganistanu ni na koji način ne znače i priznanje nove vlade, naglasila je predsjednica Komisije. Glavni je cilj omogućiti i olakšati evakuaciju. Prvo treba ponuditi "legalan i siguran" put bijega za ljude koji su se talibanskim preuzimanjem vlasti našli u opasnosti.Von der Leyen je navela i mogućnost povećanja humanitarne pomoći Europske unije. Ona je rekla da će taj prijedlog biti iznijet u skoroj budućnosti.

"Moramo pomoći. Ne samo Afganistancima ovdje u Španjolskoj, već i onima koji su ostali u Afganistanu", napisala je na Twitteru. No za talibane neće biti pomoći ako neće poštivati ljudska prava, rekla je glede pomoći za razvoj vrijedne milijardu eura namijenjene za Afganistan tijekom idućih sedam godina. Rekla je da je pomoć vezana uz stroge uvjete poput dobrog odnosa prema manjinama i poštivanja prava žena i djevojčica.

Prihvatni centar je postavljen u vojnoj zračnoj luci oko 10 kilometara sjeveroistočno od Madrida.Od četvrtka taj centar služi i kao glavna točka za prvi prihvat svih spašenih izbjeglica iz Afganistana koji su radili za institucije EU-a, kao i za njihove obitelji. Nakon liječničkih pregleda i sigurnosnih provjera ti se ljudi raspoređuju u nekoliko zemalja EU-a. S Von der Leyen u posjetu centru su, među ostalima, bili španjolski premijer Pedro Sanchez, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Sanchez i Von der Leyen su se složili da međunarodna misija u Afganistanu posljednjih godina "nije bila uzaludna"."Za tu je zemlju učinjeno mnogo, uključujući i na polju obratovanja". "Zasijali smo i nadamo se da će to sjeme voditi većem napretku, sigurnosti i slobodi za narod Afganistana u budućnosti", rekao je Sachez.