c S
Dnevne novosti

Predsjednik Ustavnog suda pozvao Sabor da donese novi zakon o pobačaju

11.05.2022 07:30 Ustavni sud RH
ZAGREB, 10. svibnja 2022. (Hina) - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je u utorak da Hrvatski sabor nije izvršio obvezu prema rješenju Ustavnog suda, te je pozvao na donošenje novog zakona o pobačaju.

''Ustavni sud je rješenjem od 21. veljače 2017. utvrdio da je Zakon iz 1978., kojim je reguliran prekid trudnoće, u skladu s Ustavom'', rekao  je Šeparović za N1 televiziju.

Nadalje, dodao je, "Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Ovo iz razloga što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava”, naglasio je Šeparović.

Podsjetio je da Sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, ocijenivši da to nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni.

''Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja'', rekao je predsjednik Ustavnog suda Šeparović.