c S
Dnevne novosti

Predstavljene nove izmjene za roditelje odgojitelje

01.08.2022 07:25 ZAGREB, 29. srpnja 2022. (Hina) - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec predstavila je u petak novi prijedlog izmjena Odluke o mjeri novčane pomoći za roditelje odgojitelje po kojoj će se naknada smanjiti, a proširiti kapaciteti vrtića kako bi to pravo mogla ostvariti sva djeca.

Gradska uprava će u petak u javno savjetovanje uputiti novi prijedlog izmjena Odluke o mjeri novčane pomoći za roditelje odgojitelje te proširiti kapacitete vrtića kako bi pravo na vrtić mogla ostvariti sva djeca, najavila je Dolenec na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i dodala da će javno savjetovanje krenuti danas i trajati će 30 dana. Podsjetivši na kronologiju događaja vezano uz tu odluku pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, za što je od 2016. do sada potrošeno 2,1 milijarde kuna, i presudu Visokog upravnog suda, istaknula je kako izmjenama odluke žele proširiti kapacitete vrtića i da je prijavljen 21 projekt izgradnje i prenamjene vrtića.

Cilj je Grada većinu ostvariti u 2023. i 2024. To je, u novom prijedlogu, i dalje cilj - izmijeniti mjeru roditelj-odgojitelj na način da u proračunu otvorimo što više sredstava kako bi ulagali u dječje vrtiće, poručila je. Dodala je i da će u 2023. godini time uštedjeti 207 milijuna kuna za investicije u nove vrtiće pa 2024. ta odluka više neće opterećivati razvojne prioritete. Navodeći glavne elemente nove odluke, Dolenec je rekla da im je važno omogućiti zapošljavanje majki i upise djece u dječje vrtiće te dodala da to ne uvjetuju ni na koji način.

Dolenec je najavila da tu odluku planiraju donijeti u rujnu na sjednici zagrebačke Gradske skupštine te da se pola godine od njezina donošenja za korisnike ne mijenja ništa. Nakon toga, sa 31. ožujkom 2023. naknada se snižava na razinu minimalne plaće (sada iznosi 3.750 kuna neto), a od 30. lipnja 2023. naknada će biti u iznosu od 50 posto minimalne plaće i ostaje na toj razini do izlaska iz mjere. Godinu dana nakon što se usvoji mjera, 30. rujna 2023. korisnici čije dijete je navršilo sedam ili više godina izaći će iz te mjere, što je, kako je rekla, oko 50 posto korisnika te mjere.

Nakon toga datuma svaki idući mjesec korisnik čije dijete navrši sedam godina izlazi iz mjere i tako progresivno do zadnjeg  korisnika. Dolenec je najavila da će do sjednice Gradske skupštine predstaviti i kompenzacijske mjere za korisnike. Nakon konferencije zamjenice zagrebačkog gradonačelnika, nezadovoljstvo prijedlogom izmjena odluke izrazile su predstavnice udruga koje se zalažu za očuvanje naknada za roditelje-odgojitelje na sadašnjoj razini te najavile da će ponovno tražiti zaštitu svojih prava na sudovima.