c S
Dnevne novosti

Prosvjedi pred OHR-om u Sarajevu, Schmidt stanje u zemlji ocijenio teškim

11.01.2022 07:00 SARAJEVO, 10. siječnja 2022. (Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak da su nastupila teška vremena za BiH pozvavši građane da čuvaju mir i tako sudjeluju u stabiliziranju stanja, nakon što su se pred sjedištem OHR-a okupili prosvjednici prosvjedujući zbog trenutnog stanja u zemlji. 
Pred Schmidtovim uredom u Sarajevu (OHR) blokirajući promet okupio se veći broj prosvjednika kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u zemlji i zatražili odlučnije angažiranje međunarodne zajednice. Schmidt je njihove predstavnike pozvao na razgovor u OHR, no prosvjednici su to odbili pa je on izišao ispred zgrade i tamo im u kratkom govoru poručio kako razumije njihovu zabrinutost zbog velike političke krize u zemlji i stalnog jačanja napetosti. "Ovo su teška vremena za BiH i ja tražim potporu svih vas građana", kazao je njemački političar ističući kako je sadašnju krizu potrebno riješiti što prije razgovorima. Dodao je kako mu je dobro poznato što se zbilo u BiH prije 30 godina odnosno zbog čega građane te zemlje sadašnje stanje podsjeća na ono uoči početka rata 1992., kao i to što se zbilo u Srebrenici, aludirajući na genocid koji je tamo 1995. godine počinjen nad Bošnjacima. Istaknuo je kako zbog toga nikada neće dopustiti dovođenje u pitanje integriteta BiH, a komentirajući obilježavanje 9. siječnja, kojega su u Republici Srpskoj ponovo obilježili kao entitetski praznik, kazao je kako to "nije bio dobar dan" no da je upravo zbog toga dodatni motiv da nastavi raditi svoj posao.

Prosvjede u Sarajevu organizirala je nevladina organizacija Restart, kao dio projekta kojega su nazvali "Buđenje građana". U okviru te inicijative potaknuli su državljane BiH koji žive u zapadnim zemljama da i oni organiziraju prosvjede i tako upozore vlade tih zemalja koliko je stanje u BiH opasno te kako je stoga nužno reagirati prije nego što kriza eskalira do mjere u kojoj se više neće moći kontrolirati. Takva su prosvjedna okupljanja zakazana u Bruxellesu, Washingtonu, Londonu, Ottawi, Oslu, Rimu, Stockholmu, Torontu i još nekim gradovima.