c S
Dnevne novosti

Pula: Pokrenuta procedura za utvrđivanje nastalih šteta zbog suše

23.08.2022 07:15 PULA, 22. kolovoza 2022. (Hina) - Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije te dugog razdoblja bez padalina, što je prouzročilo dugotrajnu sušu i na području Istre, istarski župan Boris Miletić pokrenuo je proceduru utvrđivanja uvjeta za proglašenje prirodne nepogode.

Kako se navodi u priopćenju ureda župana, sukladno Zakonu o proglašenju prirodnih nepogoda, odluku o proglašenju prirodne nepogode za jedinice lokalne samouprave na području županije donosi župan na prijedlog općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika.

Prvi korak je da općinska odnosno gradska povjerenstva utvrde da li postoje uvjeti za proglašenje prirodne nepogode, te ukoliko oni postoje načelnici i gradonačelnici moraju zatražiti proglašenje od župana, uz dostavu podataka iz kojih je vidljivo da postoje uvjeti za proglašenje. Nakon proglašenja elementarne nepogode. županijsko povjerenstvo izlazi na teren i vrši kontrolu popisa štete. Sve navedeno preduvjet je da se proglasi prirodna nepogoda te da oštećeni poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za naknadu štete. Maksimalni iznos potpore je 15.000 eura, a na raspolaganju je sveukupno 200 milijuna kuna.

"Prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod umanjen najmanje 30 posto prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto". 

Na današnjoj sjednici Koordinacijskog tijela za praćenje stanja vodoopskrbe u Istarskoj županiji Miletić je predložio mjere, u suradnji s gradovima i općinama, kojima bi se obeštetili oni poslovni subjekti sa sjedištem u Istarskoj županiji, odnosno autopraonice, koji nisu mogli obavljati svoju djelatnost uslijed uvedenih mjera redukcije korištenje pitke vode.

Mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja za vodoopskrbno područje Istarske županije stupile su na snagu 18. srpnja ove godine. Pozivaju se svi poslovni subjekti, odnosno autopraonice, koji nisu mogli obavljati svoju djelatnost od 18. srpnja do 19. kolovoza da se sa svojim odštetnim zahtjevom pismenim putem jave u nadležni odjel za vodno gospodarstvo Istarske županije u roku od osam dana. Nakon prikupljenih podataka o autopraonicama, čiji je rad bio obustavljen, definirat će se konkretni kriteriji naknade štete.