c S
Dnevne novosti

"Rasna diskriminacija" suprotna vrijednostima EU-a

04.08.2022 07:30 ZASTAVA EU
BRUXELLES, 30. srpnja 2022. (Hina/AFP) - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je u subotu da je "rasna diskriminacija" suprotna vrijednostima EU-a, odgovarajući time na pitanje vezano uz izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o "miješanju rasa".

Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog čelnika, koje su izazvale revolt prije svega u Washingtonu, von der Leyen je podsjetila da  "sve zemlje članice EU-a, uključivo i Mađarska" trebaju poštivati zajedničke univerzalne vrijednosti o kojima se ne "pregovara".

"Diskriminirati na temelju rase znači gaziti vrijednosti" sadržane u europskim i međunarodnim ugovorima, rekla je von der Leyen u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.

"Europska unija utemeljena je na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi", dodala je. Von der Leyen dosad nije javno reagirala na Orbanove izjave.

Glasnogovornik Europske komisije upitan u utorak rekao je da EK "nikada ne komentira izjave europskih političkih dužnosnika".

Uz osude iz SAD-a, riječi mađarskog čelnika izazvale su ostavku jedne od njegovih savjetnica koja je osudila "čisti nacistički tekst", kao i osudu Međunarodnog odbora Auschwitza, "užasnutog" tim govorom.

Europski parlament žestoko je pak ranije u subotu kritizirao izjave mađarskog premijera koje to tijelo smatra rasističkima. 

„Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi 'ljude miješane rase'“, stoji u priopćenju.

„Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima“, dodaje EP. 

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako „postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu“ izvan kontinenta, a što je „svijet miješanih rasa“. S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. „Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa“.