c S
Dnevne novosti

Ravnateljstvo policije: U međunarodnoj akciji spašeno 146 djece žrtava pedofilije

03.03.2022 07:05 ZAGREB, 2. ožujka 2022. (Hina) - Hrvatska tijela za provedbu zakona sudjelovala su u međunarodnoj akciji koja je rezultirala spašavanjem 146 djece diljem svijeta u sklopu operacije protiv zlostavljanja djece na internetu, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije.

Dosadašnja međunarodna istraga rezultirala je pokretanjem 836 postupka diljem svijeta, uhićenjem 46 osoba na Novom Zelandu, identificiranjem više od 100 osumnjičenika u Europskoj uniji te zaštitom 146 djece diljem svijeta.

U policiji ističu da je istraga započela 2019. nakon izvješća pružatelja internetskih usluga da velik broj počinitelja koristi platformu za razmjenu uznemirujućih sadržaja koji uključuju slike zlostavljanja djece i čak sadističke činove seksualnog zlostavljanja novorođenčadi.

Pregled informacija doveo je do otkrića 32 GB datoteka, a identificirani su korisici po cijelom svijetu o čemu su obavještena državna tijela radi daljnjeg postupanja. 

U dva slučaja, u Austriji i Mađarskoj, osumnjičenici su bili aktivni počinitelji koji su zlostavljali vlastitu djecu starosti 6 i 8 godina, a oba djeteta su na sigurnom, dodaje Ravnateljstvo policije.

Nadalje, istraga u Španjolskoj je otkrila da osumnjičenik posjeduje i dijeli sadržaje koji prikazuje seksualno iskorištavanje djece, uz snimanje fotografija odraslih osoba bez dopuštenja.

U policiji nadodaju da se veliki broj istraga i dalje provodi diljem Europske unije te da je međunarodna koordinacija istražnih aktivnosti doprinijela identifikaciji velikog broja osoba koje su povezane s korisničkim računima koji posjeduju ili dijele na internetu sadržaje koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

U međunarodnoj operaciji koju ju je predvodila novozelandska policija, uz podršku i koordinaciju Europola te Interpola, sudjelovala je i hrvatska policija i tijela za provedbu zakona iz Australije,  Austrije, Kanade, Češke, Grčke, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Španjolske, Ujedinjene Kraljevine te SAD-a.