c S
Dnevne novosti

Rusija prvi put kaznila WhatsApp jer nije izbrisao zabranjeni sadržaj

02.06.2023 07:05 MOSKVA, 1. lipnja  2023. (Hina/Reuters) - Ruski sud je u četvrtak izrekao novčanu kaznu aplikaciji za razmjenu poruka WhatsApp u iznosu od tri milijuna rubalja (34.718 eura) jer nije izbrisala zabranjeni sadržaj, što je prva kazna u Rusiji za takav prekršaj. 
Iako je matična tvrtka WhatsAppa, Meta Platforms Inc, prošle godine zabranjena u Rusiji kao "ekstremistička" organizacija, aplikacija za slanje poruka - koja je vrlo popularna u Rusiji - dosad nije bila kažnjena zbog neuklanjanja zabranjenih informacija.

Druge Meta usluge, Facebook i Instagram – sada zabranjene u Rusiji – bile su kažnjavane zbog sadržaja, kao i usluge poput Twittera i Alphabetovog Googlea. WhatsApp je, međutim, ranije bio kažnjen zbog navodnog odbijanja poštivanja ruskog zakona o podacima i pohranjivanja podataka ruskih korisnika na serverima u zemlji.

Novinska agencija RIA izvijestila je da je kazna izrečena u četvrtak posljedica odbijanja WhatsAppa da ukloni informacije o lijeku Lyrica, čija je prodaja i proizvodnja zabranjena u Rusiji.

Meta nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom izvan radnog vremena u SAD-u.Moskva se godinama sukobljava s Big Tech kompanijama oko sadržaja, cenzure, podataka i lokalnog predstavljanja u sporovima koji su eskalirali nakon što je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu 24. veljače 2022.