c S
Dnevne novosti

Sabor danas o Izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

11.03.2022 07:25 ZAGREB, 10. ožujka 2022. (Hina) - U Saboru se danas očekuje rasprava o Izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. te glasovanje o upućivanju do 70 pripadnika u Mađarsku u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a.

Glasovat će se i o potvrdi prijedloga saborskog MIP-a da se bivšem ministru Darku Horvatu aktivira i ponovno zamrzne zastupnički mandat.

U Izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova navodi se da je u 2020. pravobraniteljica  radila na ukupno 1.993 predmeta od kojih su 515 bile pritužbe radi zaštite od diskriminacije, dok se većina ostalih odnosila na praćenje primjene Zakona o ravnopravnosti spolova.

Specifičnost toga izvještajnoga razdoblja je sudjelovanje Pravobraniteljice kao nositeljice ili partnerske organizacije u šest projekata financiranih sredstvima Europske unije i drugih međunarodnih izvora.

Kao i ranijih godina, pritužbe su se većinom odnosile na zaštitu žena 76,3 posto, a razvrstano po osnovi diskriminacije na zaštitu temeljem spola 83,5 posto, spolne orijentacije 3,7 posto, rodnog identiteta i izražavanja  3,9 posto, obiteljskog statusa 3,1 posto, bračnog statusa  0,2 posto. Analiza ukazuje na to da su se sve odnosile na izravnu diskriminaciju.

Prema području diskriminacije najveći broj pritužbi odnosio se na područje ostvarivanja radnih prava 25,4 posto, zatim na područje socijalne sigurnosti, uključujući i područje socijalne skrbi, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja 22,9 posto i upravu 13,6 posto, što čini značajni udio od 61,9 posto  i ukazuje na postojanost ovog trenda (u 2019. 64,8 posto). 

Na javno informiranje i medije odnosilo se 12,8 posto pritužbi, na zdravstvenu zaštitu 9,3 posto, na pravosuđe 4,3 posto.

U petak se očekuje i glasovanje saborskih zastupnika o Prijedlogu sudjelovanja Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj, prema kojem bi u njima sudjelovalo do 70 pripadnika hrvatskih OS RH.

Hrvatska je podržala prijedlog formiranja novih borbenih skupina u okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a. Ministarstvo obrane koje uključuje i Glavni stožer OS RH, provelo je raščlambu mogućnosti te je predložilo angažman do 70 pripadnika Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane budnosti, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, koji će biti raspoređeni u Mađarskoj u 2022. i 2023., uz mogućnost rotacije.