c S
Dnevne novosti

Sabor danas o novim ciljevima odvajanja i recikliranja otpada

10.06.2021 07:40 ZAGREB, 9. lipnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor danas će raspraviti prijedlog zakona o gospodarenju otpadom (EU) kojim se do 2035. određuju novi, viši ciljevi odvajanja i recikliranja otpada - 65 umjesto 50 posto i novi niži ciljevi za odlaganje otpada - 10 posto. 
Tim prijedlogom, koji ide u prvo čitanje, zabranit će se stavljanje na tržište određenih jednokratnih plastičnih proizvoda (npr. slamke, pribor za jelo, štapići za uši i sl.) , a od 1. siječnja iduće godine i laganih plastičnih vrećica za nošenje.  Izuzetak su, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, vrlo lagane plastične vrećice koje se koriste isključivo iz  higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu, kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane. Propisuje se i da su obveznici izrade plana gospodarenja otpadom država i županije, odnosno Grad Zagreb. 

Za vaučere novi aranžman ili novac

Zastupnici će raspraviti i konačne izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu koje će putnicima omogućiti da vaučere za otkazana putovanja nakon ožujka prošle godine zamijene novim aranžmanom ili dobiju povrat novca. "Nakon što izmjena zakona stupi na snagu, putnici koji su dobili vaučere moći će birati žele li ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenog novca, i to u roku 14 dana od raskida ugovora", rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac. Zakon se mijenja i u dijelu koji se odnosi na profesiju turističkog vodiča. S obzirom na veliku fragmentarnost posebnog dijela stručnog ispita za turističke vodiče, a koji je sada organiziran po županijama, prihvaćen je prijedlog Odbora za turizam da se već Zakonom, a ne Pravilnikom uredi polaganje posebnog dijela stručnog ispita za turističke vodiče po regijama. Prihvaćen je i prijedlog da se Pravilnik o popisu zaštićenih cjelina (lokaliteta) donese i uz suglasnost ministra nadležnog za branitelje, ne samo onih za kulturu i poslove zaštite prirode.  Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji i padu broja zaraženih koronavirusom, ovaj tjedan u Sabornici sjedi 71, umjesto 41 zastupnika.  Maske su i dalje obvezne, ali ih zastupnici, kod govora iz klupe, mogu skinuti.