c S
Dnevne novosti

Sabor danas o povećanju rodiljnih potpora od 1. travnja

04.03.2020 07:25 ZAGREB, 3. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatski sabor u srijedu će, na početku novoga radnog tjedna, raspraviti Vladin prijedlog da se od 1. travnja povećaju rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.  Vlada predlaže da se od 1. travnja taj iznos podigne za 1.663 kune i da iznosi 5.654 kuna, što bi bilo povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci.  

Vlada predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci. 

Sabor će danas raspraviti dva oporbena zakonska prijedloga, predložili su ih Miro Bulj (Most) i Ivan Pernar (SIP).   Izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Bulj traži da se onemogućiti prodaja tog zemljišta strancima i tako u hrvatskom vlasništvu očuva jedna od najvažnijih resursa.   

Pernar predlaže izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga uz objašnjenje kako se time čini značajan iskorak u zakonskom tretmanu indijske konoplje, na način da se legalizira uzgoj, prerada, uporaba i promet konopljom za rekreaciju.   Sabor, koji ovaj tjedan planira raspraviti ukupno sedam točaka, u četvrtak će raspraviti Prijedlog Strategije prilagodbe klimatskim promjenama u Hrvatskoj do 2040., s pogledom na 2070. godinu.   
Ovaj tjedan, u petak, Sabor nije predvidio glasovanje.