c S
Dnevne novosti

Sabor danas o Prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u

17.03.2022 07:30 sabor mala
ZAGREB, 16. ožujka 2022. (Hina) - Sabor će danas nastaviti raspravljati o Vladinom Prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se ublažilo rast cijena energenata, te zaštitio standard građana i gospodarstvo.

Vlada predlaže smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Predlaže i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

Stopa PDV-a od pet posto predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. Sniženjem stope PDV-a smanjilo bi se porezno opterećenje, što bi poreznim obveznicima omogućilo da samostalno odluče na koji će način usmjeriti nastalu razliku.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna. Vladin je prijedlog da se Zakon izmjeni u hitnom postupku kako bi se omogućilo da se snižena stopa PDV-a od pet posto na isporuku prirodnog plina primjenjuje od 1. travnja.