c S
Dnevne novosti

Sabor danas o zakonima iz sektora poljoprivrede

07.07.2022 07:30 sabor
ZAGREB, 7. srpnja 2022. (Hina) -  Hrvatski sabor danas će raspraviti četiri zakonska prijedloga iz sektora poljoprivrede, među njima i Konačan tekst novog zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Njime se Državni inspektorat uvodi kao novo nadležno tijelo u provođenju službenih kontrola, uz već postojeća dva tijela – ministarstva poljoprivrede i zdravstva.  

Novim zakon osnova je za donošenje nacionalnih propisa u području higijene hrane kao i za izradu i provođenje niza planova i programa, poput godišnjeg plana praćenja hrane životinjskog podrijetla, plana praćenja kakvoće mora i školjkaša, nacionalnih programa kontrole salmonela. 

Cilj je tih dokumenata osigurati da se na hrvatsko tržište stavlja samo sigurna i zdravstveno ispravna hrana životinjskog podrijetla. Sabor će raspraviti i konačne izmjene Zakona o biljnom zdravstvu te Zakona o provedbi uredbe Europskog parlamenta i vijeća o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje, a u prvom čitanju Prijedlog zakona o zdravlju životinja. 

Predzadnji redovni radni tjedan prije ljetne stanke, zastupnici će zaključiti glasovanjem o nekoliko točaka, među njima i o oporbenom prijedlogu da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje.