c S
Dnevne novosti

Sabor donio paket izmjena pravosudnih zakona

14.02.2022 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 11. veljače 2022. (Hina) - Hrvatski sabor izglasao je u petak izmjene paketa pravosudnih zakona te prihvatio izvješće o učincima epidemioloških mjera protiv koronavirusa od 1. rujna do kraja prosinca prošle godine.

Pravosudnim paketom, u kojemu su izmjene Zakona o sudovima, o Državnom odvjetništvu te o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava, precizira se postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, uvodi obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina.

Predsjednike sudova i državnih odvjetništava zakon obvezuje da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

Precizira se procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda i Glavnog državnog odvjetnika. U prvom slučaju, pravodobne i potpune prijave Državno sudbeno vijeće (DSV) dostavljat će predsjedniku RH, ne predstojniku njegova ureda, koji će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela, Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora. Ako u roku od 30 dana predsjednik ne predloži nijednog kandidata, DSV će poništiti javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi.

Izmjenama se daju ovlasti DSV-u da u slučaju prestanka dužnosti predsjedniku Vrhovnog suda odredi vršitelja dužnosti do izbora novog predsjednika. Prema sadašnjim odredbama te poslove u tom razdoblju obavlja zamjenik predsjednika Vrhovnog suda.

Pravodobne i potpune prijave kandidata za glavnog državnog odvjetnika Državnoodvjetničko vijeće dostavljat će vladi koja će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela, a ako u roku od 30 dana od zaprimljenih prijava vlada ne predloži nikoga, DOV će poništiti taj javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi.

Predloženim zakonskim izmjenama uvodi se obveza polaganje posebnog stručnog ispita za službenika u sudovima i državnim odvjetništvima s ciljem njihova kvalitetnijeg rada. Propisuje se specijalizacija sudaca koji rješavaju u sudskim predmetima obiteljsko-pravne zaštite te određuje nadležnost općinskih sudova za odlučivanje u predmetima kojima se uređuju obiteljski odnosi.

Izmjenama Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu se dijeli na Općinsko građansko državno odvjetništvo i Općinsko kazneno državno odvjetništvo.

Uoči glasovanja Dalija Orešković (Centra) i Urša Raukar Gamulin (Možemo) ponovile su svoje stavove da predložene promjene neće popraviti stanje niti nas izvući iz društva zemalja s najlošije ocijenjenim pravosuđem.

Sabor je prihvatio također vladino izvješće o epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa koje su se provodile u posljednjem kvartalu prošle godine. Od početka pandemije, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je za testiranje na koronavirus i liječenje oboljelih, platio gotovo tri milijarde kuna, a od 1. rujna do konca prosinca 850 milijuna kuna, navodi se u vladinu izvješću. U tom je razdoblju utrošeno 1, 4 milijuna doza cjepiva, ukupno 4, 7 milijuna doza. Cijepljeno je 55,68 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,33 posto odraslog.

Zastupnici su izglasali i izmjene Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško.- Njime se propisuje osnivanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada kao ustrojstvene jedinice Fonda te financiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, odnosno način financiranja poslova Centra.