c S
Dnevne novosti

Sabor glasuje o Vladinu paketu pomoći gospodarstvu

07.04.2020 07:30 GRAF + NOVAC
ZAGREB, 6. travnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor danas će glasovati o Vladinom travanjskom paketu mjera pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa, nakon što raspravi SDP-ov paket pomoći gospodarstvu završit će zasjedanje, a rad će nastaviti 15. travnja.
Sabor, koji je od potresa koji mu je oštetio zgradu na Trgu svetog Marka, zasjedao u staroj Ininoj zgradi, u utorak će zasjedati u hotelu Westin kako bi svi zastupnici mogli glasovati i poštovati mjere zaštite od zaraze koronavirusom. Plan je da se ujutro krene s izjašnjavanjem o amandmanima, u podne će se glasovati, slijedit će slobodni govori, pa SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu i završetak zasjedanja. Nastavit ćemo 15. travnja, nadam se u zgradi na Trgu svetog Marka, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Travanjski paket mjera posrnulom gospodarstvu Vlada je razradila kroz izmjene Općeg poreznog, Zakona o izvršavanju proračuna, Zakona o računovodstvu. Odlučila je povećati potpore za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima s 3.250 na 4.000 kuna neto. Država preuzima i davanja na taj iznos koja otprilike iznose 1.460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5.460 kuna. Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna, a mogu je koristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike.

Vlada se odlučila i za više mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. U tom je paketu i mjera po kojoj će svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Do sada su tako PDV plaćali samo mali poduzetnici.

Izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna, omogućit će se državi da se u novim okolnostima, na domaćem i inozemnom tržištu, zaduži i iznad iznosa od 26, 8 milijardi kuna, koliko je bilo utvrđeno za ovu godinu.

Sabor će donijeti i zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi. Očekuje ga i glasovanje o paketu od četiri zakona kojima se produljuje rok važenja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavurisa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostane doma.  

Izmjenit će i Zakon o lokalnim izborima te tako i formalno stvoriti uvjete da se, zbog pandemije koronavirusa, odgode prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka koji su se trebali održati 19. travnja.