c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o sigurnosti prometa na cestama

18.07.2022 07:30 Policija
ZAGREB, 15. srpnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izmijenio Zakon o sigurnosti prometa na cestama uz prihvaćanje Vladinih amandmana kojima su uvaženi argumenti liječničke struke.

Tako se odustalo od nakane da se obveže liječnike da o privremenoj nesposobnosti vozača moraju obavijestiti policiju. Liječnik koji je obavio pregled vozača o privremenoj nesposobnosti upozoriti će vozača te upozorenje evidentirati u medicinskoj dokumentaciji.

Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač ne ide ponovno na pregled

Za liječnike koji to ne učine propisane su prekršajne sankcije, kao i za vozače koji će upravljati vozilom u prometu na cesti za vrijeme dok mu je liječnik izdao upozorenje o privremenom zdravstvenom stanju. Privremena nesposobnost ne može biti duža od šest mjeseci, a po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće ponovno upućivati na liječnički pregled. Predložene odredbe stupit će na snagu danom donošenja izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače. Odredbe o postupanju liječnika u pogledu trajne nesposobnosti za vožnju se ne mijenjaju.

"Drago nam je da je Vlada poslušala apele liječničkih udruga", složili su se Andreja Marić (SDP), Darko Klasić (HSLS) i Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati). Izmjenama zakona o prometu reguliraju se uvjeti sudjelovanja u prometu električnih romobila, monocikala, segwaya i sl. Uređuje se način korištenja površina po kojima se mogu kretati, uvjeti koje moraju ispunjavati ta vozila (svijetla, brzina do 25 km/h) , kao i vozači navedenih vozila (kacige, reflektirajuće oznake).

Izmjena Zakona rodiljnim i roditeljskim potporama

Po hitnom postupku izmijenjen je Zakona rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi očinski dopust i povećava roditeljska naknada s 5600 na najviše 7500 kuna za drugih šest mjeseci. Pritom zaključak Mosta da posvojitelji mogu koristiti rodiljni dopust i nakon osme godine života djeteta nije dobio potporu parlamentarne većine.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se omogućuje korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu te povećavaju najniže mirovine poslane su u drugo saborsko čitanje. Sabor je također potvrdio povratak HDZ-ovog Dražena Barišića u saborske klupe, iz kojih odlazi njegova zamjena Mato Čičak. Nije prošao zaključak zastupnice Glasa Anke Mrak Taritaš kojim je tražila da Sabor obveže Ministarstvo zdravstva da u svakoj ovlaštenoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, najkasnije do kraja godine, osigura dovoljan broj liječnika koji obavljaju postupak medicinskog prekida trudnoće na zahtjev.