c S
Dnevne novosti

Sabor: još se ne zna hoće li se glasovati o zakonu o potrošačkom kreditiranju

15.11.2013 07:20 ZAGREB, 14. studenog 2013.(Hina), Hrvatski sabor glasovat će o dosad raspravljenim točkama, no još nije poznato hoće li se izjašnjavati i o Zakonu o potrošačkom kreditiranju, kako se to ranije najavljivalo, jer je ministar financija Slavko Linić izvijestio da su banke odustale od novog prijedloga.

Vlada je, naime, u saborsku proceduru poslala su dva 'tehnička' amandmana, ali nije raspravljala o amandmanu koji se odnosi na umanjenje kamatne stope na stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima tijekom trajanja razdoblja privremeno izmijenjenih okolnosti, odnosno aprecijacije švicarske valute za više od 20 posto.

Ministar Linić je podsjetio da su banke po tom pitanju "u zadnji tren" same ponudile rješenje kojim bi se izbjegla mogućnost sudskih sporova i zbog toga taj zakon prošlog tjedna nije izglasan u Saboru. Taj je problem trebao biti riješen smanjenjem početne kamatne stope na te kredite za 30 posto, pri čemu bi Hrvatska narodna banka (HNB) temeljem podataka, koje sakupi od banaka, izračunala prosječnu kamatnu stopu koja bi se tako umanjila.

Dogovor s bankama nije postignut, kazao je danas Linić, pokušat će ga postići HNB, jer Ministarstvo financija više nema povjerenja u banke, jer su one Ministarstvu dostavljale podatke o kamatama iz brošura, a ne iz stvarnih ugovora. Ako se HNB dogovori s bankama, pokušat ćemo se dogovoriti oko toga, dodao je, ali i naglasio da je zadnji dan da se izmjene ZPK-a izglasaju.