c S
Dnevne novosti

Sabor na osobni zahtjev razriješio pravobraniteljicu Anku Slonjšak

29.09.2023 08:00 ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak je jednoglasno razriješio Anku Slonjšak dužnosti pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (OSI), a razrješenje prije roka zatražila je sama Slonjšak zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Slonjšak je bila prva pravobraniteljica za OSI, na drugi osmogodišnji mandat imenovana je u listopadu 2016. i trebala ga je obnašati do listopada iduće godine, no zatražila je ranije razrješenje iz osobnih razloga. 

Za njezin 15 godina dug pravobraniteljski staž pohvale su izrekli i Vlada i Sabor, podjednako pozicija i opozicija. Zahvalili su joj na dugogodišnjoj, kvalitetnoj suradnji, kao i na zauzimanju za bolji život osoba s invaliditetom, njihovoj vidljivosti u društvu.

Slonjšak, rođena 1973., ekonomistica je po obrazovanju, bila je rukometna juniorska reprezentativka Hrvatske, a život joj je promijenila prometna nesreća, nakon koje je i sama postala osoba s invaliditetom.

Troskotu ostao imunitet

Sabor je jednoglasno odbio skinuti imunitet, odnosno dati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Zvonimira Trskota (Most), kojeg je zbog kaznenog djela klevete, željela tužiti privatna tužiteljica iz Zagreba.

Uobičajena je to praksa Sabora, pa će tužiteljica, želi li tužiti Troskota, morati pričekati da mu završi zastupnički mandat, s time da za vrijeme trajanja mandata, nema zastare za kazneno djelo.