c S
Dnevne novosti

Sabor: Nesređenost gruntovnice i katastra prijeći investicije i razvoj

24.09.2021 08:25 ZAGREB, 23. rujna 2021. (Hina) - Saborski zastupnici suglasili su se u četvrtak da će višegodišnji Program katastarskih izmjera građevinskih područja do 2030. donijeti višestruke koriste, te kako nesređenost gruntovnice i katastra priječi investicije i gospodarski razvoj.

Neriješene zemljišne knjige razlog su zbog kojega 'zapinju' brojne investicije, upozorila je Vesna Vučemilović (HS) raspravljajući o Programu 'teškom' oko tri milijarde kuna, od čega bi se 156 milijuna osiguralo iz državnog proračuna, a ostatak iz drugih izvora, većinom sredstva EU.

Sredstva iz državnog proračuna čine tek pet posto, iz kojih se onda drugih izvora planiraju plaćati naknade, putni troškovi djelatnika ministarstava i Državne geodetske uprave, zanimalo je Mirelu Ahmetović (SDP). Za cijeli Program napravljena je detaljna analiza kapaciteta i potrebnih sredstva, neki iznosi su navješteni i od njih se očekuje daljnja realizacija, odgovorio je državni tajnik Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir.

Glavna aktivnost Programa je obnova katastra i zemljišne knjige za 600.000 hektara zemljišta i nekretnina u građevinskim te drugim područjima značajnim za razvoj. Građevinska područja iznose oko 550.000 hektara, što čini 9,7 posto površine države, a procjena je da se na tim područjima odvija više od 80 posto svih gospodarskih aktivnosti.

Urša Raukar (Možemo) upozorava da su problem i poljoprivredna zemljišta te je upitala zašto i ona nisu obuhvaćena i kojim programima će biti. Više od 80 posto aktivnosti odvija se na građevinskom zemljštu, pa će se spomenutih 3 milijarde kuna u 10 godina uložiti tamo, ostala zemljišta slijede u nastavku, kada se zadovolje prioriteti, odgovara Uhlir. Branko Bačić (HDZ) poziva da u prioritetima budu otočne općine, u kojima je stanje sa zemljištima i katastrom posebno zahtjevno.

Katarinu Nemet (IDS) zanimalo je koliko u prosjeku treba za obnove katastra i zemljišne knjige, jer u Istri su, primjerice, neki taj posao počeli prije sedam-osam godina, a do danas ga nisu završili.Uhlir navodi da u različitim krajevima postupci različito traju, no naglašava da će se uz Program izmijeniti i dva pripadajuća zakona pa će se procedure ubrzati, odnosno skratiti, četiri do pet puta. Josip Borić (HDZ) primjetio je da je interes za novu katastarsku izmjeru iskazalo 350 lokalnih jedinica, a da njih 205 to nije učinilo, pa pita hoće li one stati bez mogućnosti obnove katastarskih knjiga. To ne znači da će Program biti zatvoren, rekao je Uhlir.