c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o zaštiti od buke

10.09.2020 07:18 ZAGREB, 9. rujna 2020. (Hina) - Hrvatski sabor nastavio je u srijedu izvanrednu sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti od buke, kojima se predlažu mjere za sprječavanje emisije prekomjerne buke, odnosno smanjenje postojeće razine buke na dopuštene razine, te usklađivanje sa zakonodavstvom EU-a.

Zaštitu od buke obvezna su provoditi i osigurati tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave te pravne i fizičke osobe koje obavljaju registrirane djelatnosti, a nadzor obavljaju sanitarni inspektori Državnog inspektorata, rekao je u raspravi Ivan Kirin (HDZ). Definirano je da se strateške karte buke i akcijski planovi usklađuju s izmjenama u prostoru, odnosno preispituju i, prema potrebi, revidiraju u slučaju veće promjene koja utječe na postojeće stanje te da moraju biti dostupni javnosti sukladno posebnim propisima, rekao je Kirin i najavio potporu HDZ-a prijedlogu.

Anka Mrak Taritaš (Glas, IP i Pametno) upitala je postoji li mogućnost, radi smanjenja buke, da crkvena zvona ne zvone nakon ponoći, osobito u manjim turističkim mjestima jer se gosti žale, na što joj je odgovoreno da su ona izuzeta iz zakona. Upozorila je na problem provedbe zaštite od buke jer u prostornom planiranju imamo mještovitu namjenu, odnosno da u prostorima namijenjenim stanovanju mogu biti i ugostiteljski objekti i trgovine. S njom se se složio Silvano Hrelja (Klub HSS-HSU) poručivši kako je najjednostavnije rješenje udaljavanje od izvora buke, te apelirao na međuresorsko rješavanje problema.

Buka je drugi najveći uzročnik oboljenja ljudi

Potporu zakonu najavila je i Renata Sabljak Dračevac (SDP) jer se radi o usklađivanju sa zakonodavstvom EU-a i jer će građani imati daleko bolju zaštitu od buke, a podaci o tome bit će dostupniji javnosti. Tomislav Tomašević (Klub Zeleno-lijeve koalicije) pozdravio je donošenje zakona upozorivši kako je buka, nakon zagađenja zraka, drugi najveći uzročnik oboljenja ljudi .Izmjene se više fokusiraju na prevenciju, rekao je i izrazio zabrinutost oko provedbe zaštite od buke s obzirom na kapacitete Državnog inspektorata, osobito noću kada ne izlaze na teren.

Miro Bulj (Most) upozorio je kako se sve radi u interesu kapitala i profita pojedinaca, ustvrdivši da uredno prepisujemo EU-ove zakone koji se ne poštuju. Naveo je primjer mjesta Koprivne, gdje se u kamenolomu minira tako da su ljudima u obližnjim kućama popucali zidovi, i napomenuo kako je promet jedan od najvećih izvora buke.Ante Prkačin (Domovinski pokret) ocijenio je taj zakon dosad "najranjivijim" jer se Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti normira rad noćnih barova, klubova i diskoklubova, te otvara mogućnost "bifeima i kletima" da to postanu.