c S
Dnevne novosti

Sabor: Odbijeni oporbeni amandmani na rebalans proračuna

27.05.2022 07:05 ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) -  Vladini predstavnici odbili su u četvrtak sve oporbene amandmane na prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu, a kojim se predviđa povećanje prihoda za 6,6 milijardi kuna, a rashoda za 10,9 milijardi kuna.

Na prijedlog rebalansa proračuna stiglo je više od 70 amandmana od kojih je većinu podnijela oporba, a najviše zastupnici Kluba Mosta.

Mostovci su na raznim pozicijama amandmanima tražili više sredstava, primjerice za elektroničko glasovanje, borbu protiv korupcije, za za ravnopravnost spolova, povećanje digitalnih kompetencija stanovništva, demografsku politiku, naknade za udomitelje, stipendije i školarine, žrtve nasilja...

"Nama je temeljni cilj razviti demokraciju u Hrvatskoj, a vama je temeljni cilj spriječiti demokraciju u Hrvatskoj i to ne samo napredne procese poput elektroničkog glasovanja, nego i ove uobičajene koji su već ozakonjeni, kao što je, recimo, referendum”, ustvrdila je među ostalim Selak Raspudić tražeći osiguravanje 5 milijuna kuna za elektroničko glasovanje.

Smatra i kako je potrebno više osigurati za Ured pravobraniteljice za djecu zbog, kako tvrdi, porasta spolne zlouporabe djece mlađe od 15 godina za 74 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dio Mostovih amandmana odnosio se i na konkretne infrastrukturne projekte kao što je sanacija planinarskog doma na Snježniku, povećanje kapaciteta Dječjeg vrtića Matulji te sanacija krova na Poljudu.

"Krov na Poljudu je devastiran i ugrožava živote navijača, nemate prvo izrugivati se sa Hajdukom, svake godine predlažemo ovaj amandman i ne znam zašto takav odnos prema Hajduku” kazao je Miro Bulj (Most).

Vladini predstavnici redom su odbijali oporbene amandmane. "Možda se nekome ovo branjenje amandmana čini kao lajanje na Mjesec no bez obzira na vaša uporna odbijanja smatram da je naša zadaća predlagati politike koje će omogućiti kvalitetniju raspodjelu proračunskih sredstava”, poručila je Selak Raspudić.

Nisu prošli ni amandmani koje je podnio Klub zeleno-lijevog bloka, pa i onaj da se za dva milijuna kuna povećaju sredstva za provedbu Nacionalnog plana borbe protiv korupcije.

"U Hrvatskoj je korupcija prvi problem za funkcioniranje države, prvi razlog iseljavanja, pa je dosta začuđujuće da Vlada izdvaja 16.500 kuna za tu namjenu što je manje od jedne plaće državnih dužnosnika”, ustvrdila je Urša Raukar- Gamulin (KLZ).

Na zahtjeve iz KLZ-a da se više sredstava osigura za pomoćnike u nastavi državni tajnik Stipe Mamić poručio je kako je Vlada taj problem riješila za iduću školsku godinu i osigurala sredstva.

Nisu prošli ni amandmani Katarine Peović (RF), primjerice da se 500 milijuna kuna više osigura za sanaciju štete uzrokovane potresom a ni da se stavka za obilježavanje spomendana Bleiburške tragedije i križnog puta svede na nulu.

Prihvaćeni su jedino dva tehnička amandmana saborskog Odbora za financije i državni proračun kao i amandman koji su podnijeli Branka Juričev Martinčev (HDZ) Josip Begonja (HDZ) , nezavisni Hrvoje Zekanović i Franko Vidović (Socijaldemokrati) da se na poziciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 200.000 kuna osigura za izradu idejnog rješenja u svrhu izrade Studije utjecaja na okoliš za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije (Drniš/Šibenik).

Prihvaćen je i amandman Ljubice Lukačić (HDZ) i Siniše Jenkača (HDZ) kojih se 15 milijuna kuna više osigurava za izgradnju i opremanje Nacionalnog centra za rehabilitaciju osoba sa oštećenjem kralježničke moždine u sklopu Varaždinskih toplica.