c S
Dnevne novosti

Sabor odlučio: Pristupa se promjeni Ustava

18.07.2022 07:25 ZAGREB, 15. srpnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor odlučio je u petak da se, u dijelu koji se tiče referenduma, pristupi promjeni Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, što su predložila 92 zastupnika, a za spomenute odluke glasalo je 80 zastupnika, 11 ih je bilo suzdržano, a 19 protiv.

Sabor je time napravio prvi korak, na jesen bi se trebalo krenuti s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanjem, te u konačnici, u trećem koraku, usvojiti promjena Ustava, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 zastupnik. 

Branko Bačić (HDZ) kaže da je u razgovoru s oporbenim strankama jasno pokazana spremnost na razgovore o smanjivanju kvoruma odlučivanja, tema koje bi mogle biti predreferendumski ocjenjivane, ali i rečeno da se neće ulaziti u drugačije promjene. Ove promjene koje smo predložili nisu partikularni, HDZ-ov interes, nego neodgodiva društvena potreba, kazao je Bačić i poručio kako će većina, ako oporba ne želi da se uredi referendumski okvir, povući izmjene Ustava i usvojiti Zakon o referendumu

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) istaknuo je pak kako je „itekako važno“ ići u promjene te kako je prijedlog koji je na stolu dobra podloga za tu vrstu rasprave. Nije dobro koristiti Ustav za proguravanje bilo kakvih parcijalnih interesa ili trgovanje, kazao je, očekujući „pravu inflaciju zahtjeva za promjenom“. Socijaldemokrati, kaže, predlažu da se pokrene cjelovita rasprava da se ide u ustavnu reformu, jer je nakon 22 godine došlo vrijeme da se preispita niz instituta koji izazivaju prijepore.