c S
Dnevne novosti

Sabor odrađuje posljednji redovni radni tjedan prije ljetne stanke

12.07.2021 07:30 ZAGREB, 11. srpnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor, koji ovaj tjedan završava redovno proljetno zasjedanje, umjesto od srijede, zasjedat će od ponedjeljka kada će raspraviti Izvješće premijera Andreja Plenkovića o održanim sastancima Europskog vijeća u prvoj polovini godine.
Izvješće obuhvaća ukupno četiri sastanaka Europskoga vijeća, sastanak na vrhu država europodručja te neformalni sastanak čelnika EU-a o socijalnim pitanjima, održan u Portu, 8. svibnja. Svi su sastanci održani su u prvoj polovini godine, čime je značajno povećana dinamika održavanja sastanaka Europskog vijeća u odnosu na prethodna razdoblja. Teme koje su dominirale sastancima bile su covid i digitalne potvrde, te migracije, a raspravljen je i niz drugih tema.

O razrješenju Bačića i imenovanju Kunića

Sabor će u ponedjeljak raspraviti prijedlog svog Odbora za medije da Kazimira Bačića razriješi dužnosti ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a da za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja imenuje Renata Kunića. Bačić je uhićen u nedavnoj antikorupcijskoj akciji policije i USKOK-a, na teret mu se stavlja kazneno djelo trgovanja utjecajem, a Nadzorni odbor HRT-a odlučio je pokrenuti postupak njegova  razrješenja zbog narušavanja ugleda kuće. Uvažavajući presumpciju nevinosti, Nadzorni odbor ipak smatra da u okolnostima, kada se protiv Bačića vodi istraga zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela on više ne može vjerodostojno obavljati svoju dužnost, odnosno predstavljati i zastupati HRT.
Zakon o HRT-u propisuje da postupak razrješenja Glavnog ravnatelja HRT-a pokreće Nadzorni odbor HRT-a, a prijedlog za razrješenje Saboru formalno podnosi Odbor za medije.

Zbogom jednokratnoj plastici

Zastupnici će u utorak raspraviti konačnu verziju novog Zakona o gospodarenju otpadom, čijim bi se stupanjem na snagu zabranilo stavljanja na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda. Od početka 2022. zabranilo bi se stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, uz izuzetak vrlo laganih, a od 3. srpnja 2024. zabranilo bi se stavljanje na tržište proizvoda koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike. Po novome, obveznici izrade plana gospodarenja otpadom bit će država i županije, odnosno Grad Zagreb, a koje tu obvezu do sada nisu imale već su je imale jedinice lokalne samouprave.

Istoga dana raspravit će i prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kojim se ukida članarina za više od 95 poduzetnika u državi. Sabor će o svim zakonskim prijedlozima koje će raspraviti ovaj tjedan, te o onima ranije raspravljenima glasovati u četvrtak, 15. srpnja i time zaključiti prvu polovicu ove godine te otići na ljetni odmor do sredine rujna.