c S
Dnevne novosti

Sabor ovaj tjedan o nižoj stopi PDV-a i komasaciji

16.03.2022 07:25 ZAGREB, 15. ožujka 2022. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti Vladin Prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se želi ublažiti rast cijena s kojima su suočeni građani i gospodarstvo, raspravit će i novi zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta.

Vlada predlaže smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Predlaže i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine. Stopa PDV-a od pet posto predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna. Vladin je prijedlog da se Zakon izmjeni u hitnom postupku kako bi se omogućilo da se snižena stopa PDV-a od pet posto na isporuku prirodnog plina primjenjuje od 1. travnja.

U srijedu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta

Među osam točaka o kojima će zastupnici raspravljati ovaj tjedan je i Prijedlog novog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta kojim se planira provesti okrupnjavanje tog zemljišta, za što je do 2026. godine osigurano 313 milijuna kuna, iz Mehanizma za oporavak i otpornost 263 milijuna, a iz nacionalnih sredstava 50 milijuna kuna. 

Postojeći Zakon o komasaciji na snazi je od 2015., no nije zaživio na terenu, pa se Vlada odlučila izraditi novi kojim pokušava olakšati taj proces, a potporu je dobila i od Europske komisije.

Novim se zakonom, koji je na saborskom dnevnom redu u srijedu, definiraju načela za provođenje komasacije, prije svega načelo jednake vrijednosti te načelo oblika, uporabe i položaja zemljišta, omogućuje jednostavniji pristup sredstvima za podmirenje troškova putem programa komasacije poljoprivrednog zemljišta, koji će donijeti Vlada kao nacionalni akt planiranja.

Smanjit će se broj tijela uključenih u planiranje i provedbu komasacije sa 17 na 11, precizirati njihova nadležnost. Ministarstvo poljoprivrede uspostavit će i voditi informacijski sustav komasacije u elektroničkom obliku, u okviru će biti registar komasacije, a nositelji komasacije mogu biti jedinice lokalne samouprave, Grad Zagreb ili ministarstvo.