c S
Dnevne novosti

Sabor prihvatio premijerovo Godišnje izvješće o radu Vlade

02.11.2021 07:00 ZAGREB, 29. listopada 2021. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je sa 76 glasova 'za', dva suzdržana i 41 protiv prihvatio Godišnje izvješću o radu Vlade koje mu je u srijedu podnio premijer Andrej Plenković, a koji je pritom najavio povećanje minimalne plaće i roditeljske naknade.

Minimalna plaća će se od siječnja povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto, kazao je premijer Andrej Plenković. Radi se o povećanju od 10,3 posto za 51.000 zaposlenih.

Premijer je u svom Izvješću opetovao važnost demografije te najavio kako će Vlada slijedeće godine, kao demografsku mjeru, podići roditeljsku naknadu na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje, a uvest će i očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve. 

Iznio je i optimistične ekonomske pokazatelje. Očekivali smo rast od 5,2 posto, no nakon uspješne turističke sezone i rasta od 16,1 posto u drugom kvartalu, vjerujemo da bismo mogli doseći godišnji rast BDP-a viši od osam posto, istaknuo je Plenković.

Poručio je i kako njegova Vlada, unatoč brojnim problemima i izazovima s kojima se suočava, "vjerojatno i s pogreškama koje radi", nastoji kormilariti u ova burna vremena u interesu gospodarskog oporavka i razvoja i kvalitetnijeg života naših sugrađana."To ćemo raditi i dalje, u interesu hrvatskih građana, predano i angažirano", naglasio je Plenković.