c S
Dnevne novosti

Sabor: Raspravljen prijedlog proračuna za 2022.

02.12.2021 07:25 ZAGREB, 1. prosinca 2021. (Hina) - Saborski zastupnici završili su u srijedu navečer cjelodnevnu raspravu o prijedlogu Državnog proračuna za 2022. godinu, koji oporba smatra nerealnim jer drži da je sličan ovogodišnjem i da u uvjetima pandemije koronavirusa ne može biti ostvariv te najavljuju da ga neće podržati.

Damir Bajs (klub Fokus-NZ) rekao je kako prijedlog proračuna i ne može biti realan u uvjetima pandemije koronavirusa i izrazio nadu da će sredstva uzeta zdravstvu biti vraćena rebalansom proračuna, napominjući kako je i Europska unija dala prioritet zdravstvu. Ocijenio je kako je predloženi proračun za iduću godinu sličan ovogodišnjem te izrazio nadu da će se dovršiti brze prometnice iz Zagreba prema Virovitici i Koprivnici, čija je izgradnja "zapela".

Domagoj Hajduković (klub Socijademokrata) rekao je kako ne može podržati prijedlog proračuna, jer se u njemu ne vidi kako se planira amortizirati moguće udare te "ne trasira ono što bi trebao". HDZ-ova većina i Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem ne valja uz sva nastojanja da se uljepša i prikrije stvarno stanje, ustvrdio je Hajduković podsjetivši na čitav niz slavonskih tvrtki koje u propale ili u problemima. Također je rekao kako u KBC Osijek, kao u ubožnici, otpada žbuka sa zidova i propada strop, upitavši kako u takvoj situaciji mogu pomagati drugim, uz svo dužno poštovanje.

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) rekla je kako ne samo da ne dijeli optimizam vladajućih već je skeptična, jer kako neuređen sustav tjera ljude iz Hrvatske, a kad još opterećen korupcijom, klijentelizmom i nepotizmom povlači i upravlja sredstvima postoje velike šanse da cilj ne bude ostvaren. Dodala je kako to potvrđuju dosadašnja iskustva s neiskorištenim sredstvima. Ustvrdila je kako se zlorabi pomoć Hrvatima u BiH za kupnju njihovih glasova.

Marin Lerotić (klub IDS-a) upozorio je na problem neadekvatne zdravstvene zaštite u Istri te ponovio tezu kako Istra državi puno više daje nego što od nje prima, odnosno dobiva.   

Marin Mandarić (klub HDZ-a) istaknuo je kako prijedlog proračuna za 2022. potvrđuje kontinuitet rasta BDP-a, povećanja zaposlenosti, plaća, smanjenja javnog duga, smanjenje nezaposlenosti, približavanje eurozoni i sve to pod vodstvom HDZ-a i Vlade premijera Andreja Plenkovića. Dodao je kako se u idućoj godini očekuje rast prihoda od PDV-a uslijed povećanja osobne potrošnje, turističke sezone i porasta investicija.

Prijedlogom Državnog proračuna za 2022. godinu predviđaju se prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, predstavljajući Saboru prijedlog državnog proračuna, istaknuo kako je glavni smjer preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta. "Želimo da ovaj proračun ubrza rast, gospodarsku transformaciju i strukturne reforme te jača našu otpornost i dublju integraciju unutar Europske unije", istaknuo je. Prijedlog proračuna se temelji na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatskog gospodarstva, najavi gospodarskog rata i rasta BDP-a od najmanje 9 posto u 2021., uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza, rekao je, uz ostalo, Plenković. 

Dodao je kako je, s obzirom na neizvjesnost oko daljnjeg razvoja pandemije, Državni proračun prilagođen i okolnostima s kojima se Hrvatska i cijeli svijet suočavaju zadnjih više od godinu i pol dana od početka najveće zdravstvene krize koju pamtimo.