c S
Dnevne novosti

Sabor zasjeda cijeli tjedan, donosi proračun, raspravlja o Ćoriću

23.11.2020 07:20 ZAGREB, 22. studenoga 2020. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj će tjedan zasjedati od ponedjeljka do petka, donijeti Državni proračun za 2021., raspraviti izmjene Ovršnog zakona te prijedlog oporbe da se ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću iskaže nepovjerenje.  
Radni će tjedan početi izjašnjavanjem o 300-tinjak amandmana što su ih na predloženi Državni proračun i proračune izvanproračunskih korisnika podnijeli mahom oporbeni zastupnici i klubovi. Posebno aktivni bili su Klub Mosta i njegovi zastupnici Miro Bulj, Ante Kujundžić i Nikola Grmoja koji su podnijeli oko 230 amandmana, a vrijedni su bili i klubovi Zeleno-lijeve koalicije (ZLK), IDS-a, Hrvatskih suverenista (HS), Ženski klub.  

Više za obnovu privatnih objekata 

Klub ZLK uz ostalo predlaže da se iznos od 823 milijuna kuna za obnovu privatnih stanova i kuća oštećenih u zagrebačkom potresu, poveća za 102 milijuna, a da se taj iznos uzme sa više pozicija Ministarstva obrane. 
Navodeći da nemamo organiziranu hitnu helikoptersku službu i da ona obavlja „improviziranim helikopterima“ Oružanih snaga, Klub traži da se za kupovinu prvih pravih helikoptera za hitnu službu izdvoji 54, 5 milijuna kuna, a  za taj iznos smanji MUP-ova pozicija opremanje višenamjenskim helikopterom. Predlaže i da se sedam milijuna kuna za Duhovnu skrb u Ministarstvu obrane preusmjeri za dodatne naknade djelatnicima u zdravstvu. Traži i da se osigura dva milijuna kuna za obnovu oštećenih spomenika NOB-a, uzimanjem istog iznosa s pozicije Obilježavanje obljetnica i stradavanja u Domovinskom ratu. 

Amandmani Kluba HS okrenuti su demografiji, siromašnijim studentima, infrastrukturi, njima se, uz ostalo, predlaže da se unutar Središnjeg državnog ureda za demografiju uvede nova stavka Majka odgajateljica i da se za nju osigura 510 milijuna kuna, da se ukine cenzus za dobivanje pronatalitetnog dodatka, osiguraju dodatna sredstva za stipendije siromašnim studentima. 

Brojne je amandmane podnio Klub IDS-a, a njima, primjerice, traži 10 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade policijske postaje Poreč, po 35 milijuna za rekonstrukciju zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, te za potporu izgradnji sjevernog lukobrana na otoku sveta Katarina, sredstva predlaže uzeti SOA-i.

Infrastrukturni i lokalni

Toj bi Agenciji 80 milijuna kuna uzeo i Most i usmjerio ih u obnovu trajektnog pristaništa u Veloj Luci. Klub bi sredstva umanjio i Poreznoj upravi i dao ih za izgradnju drugog mosta u Metkoviću (40 milijuna), za proširenje graničnog prijelaza Doljani (24 milijuna), za izgradnju heliodroma na poluotoku Pelješcu (četiri milijuna). Infrastrukturni i lokalni su i amandmani Bulja i Kujundžića, pa tako Bulj traži po 20 milijuna kuna za državnu cestu Vrlika-Knin, te Dicmo-Sinj, ali i 40 milijuna za dionicu Vukovar-Ilok, Kujundžić četiri milijuna za sanaciju mosta u Omišu itd. 

Sličnog su karaktera i amandmani SDP-ovih zastupnika. Mišel Jakšić traži 305 milijuna kuna za izgradnju brze ceste Koprivnica-Kloštar Vojakovački, Siniša Hajdaš Dončić sto milijuna za brzu cestu Popovec-Marija Bistrica-Zabok, Boška Ban Vlahek 12 milijuna kuna za sufinanciranje energetske obnove Županijske bolnice Čakovec, osam milijuna za projekt rekonstrukcije Starog grada Čakovec. Po dva milijuna kuna za pomoć Požeško-slavonskoj županiji za borbu protiv komaraca i za Ergelu Đakovo amandmanima traži Domagoj Hajduković. Suverenisti traže 150 milijuna za uređenje šibenske Obale dr. Franje Tuđmana.

Pomoć progonjenim kršćanima 

Stijepo Bartulica (DP) predlaže da se, uz postojećih 20 milijuna kuna, za naknadu šteta od elementarnih nepogoda osigura još pet milijuna, a da se za taj iznos smanji pozicija namijenjena razvoju civilnog društva. Marijana Petir (NZ, Klub HDZ) predlaže da se unutar Ministarstva vanjskih poslova otvori nova stavka od 1, 5 milijuna kuna za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi, a da se osigura smanjenjem tekućih donacija Ministarstva. Jedni HDZ-ov zastupnik koji je podnio amandman je Žarko Tušek, predlaže da se na poziciji HŽ Infrastruktura, programi obnove i modernizacije regionalnih pruga postojećih 136, 5 milijuna kuna poveća za dva milijuna kuna i utroši za projektnu dokumentaciju 1. faze modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zabok-Krapina-državna granica sa Slovenijom.

Glasovanje o proračunu, rasprava o Ćoriću 

Zbog njihove brojnosti, Sabor će se o amandmanima vjerojatno izjašnjavati cijeli dan, o njima će glasovati u srijedu, 25. studenoga kada će donijeti i Državni proračun za iduću godinu čiji su prihodi planirani na razini 147.3 milijarde kuna, a rashodi na razini 157.9 milijardi kuna. Sabor će u srijedu raspraviti i oporbenu inicijativu o opozivu ministra Ćorića koju je Vlada odbila po sve tri osnove na koje se oporba 'naslonila'.   

Oporba smatra da je uvelike narušena Ćorićeva vjerodostojnost kao ministra i to zbog tri razloga - odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguću povredu načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa. 

Dan prije, zastupnici će po hitnom postupku raspraviti izmjene Ovršnog zakona koje je predložila Vlada, a koje bi trebale ubrzati i pojeftiniti ovršne postupke.