c S
Dnevne novosti

Sabor: Zastupnici suglasni da je potrebna šira rasprava o uvođenju eura

07.02.2020 07:05 ZAGREB, 6. veljače 2020. (Hina) - Saborski zastupnici složili su se u četvrtak o potrebi šire javne rasprave o uvođenju eura u Hrvatskoj čemu, kažu, pridonosi i rasprava o izmjenama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i o kreditnim institucijama koje su važne u kontekstu uvođenja eura.

Osim omogućavanja uspostave bliske suradnje Europske središnje banke i HNB-a cilj izmjena dvaju zakona je i ulazak u jedinstveni sanacijski mehanizam, kao i dodatno usklađivanje odredbi koje stupaju na snagu danom uvođenja eura kao službene novčane jedinice u Hrvatskoj, kazao je ministar financija Zdravko Marić predstavljajući zakonske prijedloge. "Nadam se da ćemo danas u raspravi o ova dva zakona dodatno doprinijeti javnoj raspravi o euru i prezentirati argumente za i protiv", kazao je Marić. Istaknuo je da je Hrvatska ulaskom u EU i potpisom pristupnog ugovora pristala na uvođenje eura te da je samo pitanje kada. 

S njim su se složili Saša Đujić (SDP) i Vesna Pusić (Glas) dajući podršku zakonskim izmjenama, dok su kritični bili Miro Bulj (Most) i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku). Bulj smatra da Hrvatska još nije spremna za euro i da odluku o uvođenju eura treba donijeti na referendumu, dok je za predložene zakone kazao kako njima HNB gubi suverenitet i postaje "ispostava Europske središnje banke". 

Lovrinović je ministra financija nazvao "teklićem guvernera Vujčića". "Zakon o HNB-u se mijenja da bi se spriječilo sadašnje rukovodstvo HNB-a da ne napravi nove gubitke tako da se uvedu novi računovodstveni standardi po kojima se negativne tečajne razlike više neće knjižiti kao gubitak", kazao je Lovrinović i podsjetio da je HNB u 2017. i 2018. ostvario ukupan gubitak od 3,5 milijardi kuna.