c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: Strategija energetskog razvoja je neambiciozna

06.02.2020 07:20 ZAGREB, 5. veljače 2020. (Hina), Prijedlog Strategije energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050.saborska oporba u srijedu je ocijenila neambicioznim, s premalo konkretnih mjera, ciljeva i rokova, ocijenivši da ne prati zeleni plan s ciljem da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. 
Oporbenjaci su u raspravi isticali da je strategija previše načelna, previše se bazira na očekivanjima bez konkretnih mjera. "U smislu ambicioznosti, voljela bih da tu ima nešto više, da tu ima nekakav iskorak, da smo se čak i precijenili. To nažalost nije ovaj dokument i onda dođete do stvarnosti i vidite da smo u svim tim stvarima šepavi mačak", kazala je Anka Mrak Taritaš (Glas). 

Kako se u Hrvatskoj doživljava prilagodba klimatskim promjenama ilustrirala je usporedbom sa zagrebačkim  gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji na Cmroku topovima proizvodi snijeg na temperaturi od 17 stupnjeva. 

Ova strategija je u biti skup očekivanja, trebala je biti malo preciznija i konkretnija, sa zadanim konkretnim mjerama i ciljevima te nekakvim rokovima, smatra i Saša Đujić (SDP).Strategija ne prati europski zeleni plan Davor Vlaović (HSS) tvrdi da strategija ne prati europski zeleni plan kojem je cilj da do 2050. Europa postane klimatski neutralan kontinent.

"Mi smo po proizvodnji električne energije iz solarne i sunčeve energije trenutno na 54 megavata instalirane snage, a da bi dostigli europski prosjek od 5 posto trebali bi imati 800 megavata", upozorio je Vlaović. Slaven Dobrović (Most) kaže da se strategijom "skače u usta premijeru Andreju Plenkoviću" koji se hvali prihvaćanjem europskog zelenog plana. 

"To bi značilo spuštanje emisija za 95 posto, a to nije zacrtano niti u jednom vašem scenariju, vaš najambiciozniji plan je spuštanje emisija do 2050. za 74 posto", kazao je Dobrović i ocijenio da je strategija nazadna te nije u skladu s vremenom i izazovima koji su pred društvom i energetikom danas. 

I Miro Bulj (Most) drži da je suprotna onome što govori premijer, a u svemu vidi i pogodovanje plinskom biznisu i stranim tvrtkama koje se subvencionira za obnovljive izvore. "Plenković u špade, a vi u kupe", rekao je.RH po korištenju obnovljivih izvora iznad prosjeka EU  Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Ivo Milatić odbacuje kritike i ističe da je Hrvatska po korištenju obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije iznad prosjeka EU.

Ono gdje imamo još dosta za raditi, navodi, obnovljivi su izvori u prometu i još dodatni rad na energetskoj učinkovitosti. Milatić dodaje kako je izvjesno da će doći i do povećanja ciljeva vezanih za stakleničke plinove predviđenih u strategiji, što će ovisiti o financijskoj potpori i razvoju tehnologije.

"Nikako nije točna teza da mi uskačemo u usta premijeru. Dapače ova strategija zajedno s nacionalnim klimatskim integriranim energetskim planom, itekako ide u pravcu europskog zelenog sporazuma", naglasio je. 

Miro Totgergeli (HDZ) hvali strategiju i ističe da je napravljena na način da osigurava stabilnost elektroenergetskog sustava, povećava proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te ide za tim da bude pozitivna i za građane, gospodarstvo i poduzetnike. Novom Strategijom energetskog razvoja, koja će zamijeniti staru iz 2009., Hrvatska se usklađuje s EU ciljevima.

Strategija je posvećena dekarbonizaciji energetike što je ujedno i zajednički EU cilj dogovoren Pariškim sporazumom, a glavna polazišta su rastuća fleksibilna i održiva proizvodnja energije, bolja povezanost energetske infrastrukture i veća energetska učinkovitost.