c S
Dnevne novosti

SAD i EU osudili odluku o zatvaranju ruske udruge za ljudska prava Memorial

03.01.2022 07:05 ZAGREB, 1. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države, Europska unija, Australija, Kanada i Britanija osudile su u petak odluke ruskog suda da zatvori najstariju udrugu za ljudska prava Memorial i njenu sestrinsku organizaciju, Centar za ljudska prava Memorial.
"Više od tri desetljeća Memorial je imao jedinstvenu ulogu u dokumentiranju povijesnih zločina i vraćanju sjećanja na desetke milijuna žrtava političke represije u zemlji", navele su zemlje u zajedničkoj izjavi objavljenoj kasno u petak. Odluka o ušutkavanju Memoriala uslijedila je nakon više mjeseci produbljivanja sustavne represije u Rusiji nad aktivistima za zaštitu ljudskih prava, neovisnim medijima i novinarima, članovima političke oporbe i kritičarima, istaknule su zemlje. "Tvrdnja ruskih vlasti da principijelan i miran rad Centra za ljudska prava Memorial 'opravdava ekstremizam i terorizam' ne može se prihvatiti", stoji u izjavi. "Rad Memoriala nikada nije bio potrebniji. "Moskovski sud naredio je zatvaranje ruskog Centra za ljudska prava Memorial u srijedu, dan nakon što se njegova sestrinska organizacija - najstarija ruska skupina za ljudska prava - bila prisiljena ugasiti. Centar za ljudska prava vodi popis pojedinaca koje klasificira kao političke zatvorenike, uključujući kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Popis uključuje Jehovine svjedoke i muslimane osuđene za terorizam za koje Memorial kaže da su žrtve "nedokazanih optužbi na temelju izmišljenih dokaza zbog vjerske pripadnosti".

Centar upravlja mrežom ureda diljem većinski muslimanske regije Sjevernog Kavkaza, gdje je dokumentirao kršenja prava na područjima kao što je Čečenija i pružao pravnu i praktičnu pomoć žrtvama. SAD, EU, Australija, Kanada i Britanija pozvale su Rusiju da poštuje svoje međunarodne obveze i obećanja u pogledu ljudskih prava. "Narod Rusije, kao i ljudi posvuda, ima pravo na slobodu izražavanja i udruživanja, uključujući u obrani svojih ljudskih prava i temeljnih sloboda", navodi se u izjavi.