c S
Dnevne novosti

SAD: Razgovori s talibanima 'otvoreni i profesionalni'

12.10.2021 07:07 WASHINGTON, 11. listopada 2021. (Hina/Reuters) - SAD je u nedjelju objavio da je prvi izravni susret između viših američkih i talibanskih dužnosnika nakon što je skupina ponovno preuzela vlast u Afganistanu bio "otvoren i profesionalan" te da je američka strana ponovila da će se talibani prosuđivati po postupcima, a ne po riječima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da se američko izaslanstvo u razgovorima za vikend u Dohi usredotočilo na pitanja sigurnosti i terorizma, sigurnog prolaza za građane SAD -a, druge strane državljane i Afganistance, kao i na ljudska prava, uključujući i značajno sudjelovanje žena i djevojaka u svim aspektima afganistanskog društva. Rekao je kako su dvije strane razgovarale i o "pružanju snažne humanitarne pomoći Sjedinjenih Država izravno afganistanskom narodu"."Razgovori su bili otvoreni i profesionalni, a američko izaslanstvo je ponovilo da će se o talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po riječima", navodi Price u priopćenju. Nije rečeno jesu li postignuti bilo kakvi dogovori.

U subotu je katarska televizija Al Jazeera citirala vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana kako su talibanski predstavnici zatražili od američke strane da ukine blokadu za devizne rezerve središnje banke Afganistana. Rečeno je da je ministar Amir Kan Muttaki također rekao da će Washington ponuditi cjepiva protiv koronavirusa te da su dvije strane razgovarale o "otvaranju nove stranice" između dviju zemalja.

Dužnosnici Bidenove uprave rekli su u petak Reutersu da će američko izaslanstvo izvršiti pritisak na talibane da puste otetog Amerikanca Marka Frerichsa. Drugi glavni prioritet bio bi da talibani ne dopuste da Afganistan ponovno postane utočište Al Kaide ili drugih ekstremista. Američki dužnosnici rekli su da je sastanak tijekom vikenda nastavak "pragmatičnih angažmana" s talibanima, a "ne u vezi s priznavanjem ili davanjem legitimiteta" skupini. Američki dužnosnici kažu da su u kontaktu s desecima Amerikanaca i stalnih stanovnika koji žele napustiti Afganistan, a u zemlji su još uvijek tisuće Afganistanaca povezanih sa SAD-om kojima prijeti opasnost od progona talibana.

Washington i druge zapadne zemlje bore se s teškim izborima jer Afganistanu prijeti ozbiljna humanitarna kriza. Pokušavaju smisliti kako surađivati s talibanima, a da im ne daju legitimitet koji traže, istodobno osiguravajući protok humanitarne pomoći u zemlju.