c S
Dnevne novosti

Sattler: BiH mora reformirati pravosuđe, strani suci ostaju

09.11.2020 08:08 SARAJEVO, 6. studenoga 2020. (Hina) - Odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH nije na dnevnom redu jer do tog koraka ova zemlja mora provesti brojne reforme i ispuniti niz preduvjeta bitnih za napredak na europskom putu, poručio je u petak šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

U intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" Sattler je izrijekom podržao stajalište o statusu stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, što ga je dan ranije pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda izrekao Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, koji je ocijenio kako je to tijelo sa sadašnjim ustrojem ključna brana napadima na ustavni poredak BiH.

Ustavni sud BiH, sukladno odredbama Daytonskog sporazuma, čine po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda te troje stranih sudaca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Vladajuće srpske i hrvatske stranke u BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i HDZ BiH kojega vodi Dragan Čović, zajednički su predložile izmjene zakona o Ustavnom sudu kojima bi se troje inozemnih sudaca, koji su njegovi članovi, zamijenili domaćim sucima. To su pravdali potrebom za ispunjavanjem kriterija nužnih da bi BiH postala članicom EU, no Dodik tome dodaje kako strani suci, uz dvoje sudaca Bošnjaka, neprestano preglasavaju srpske i hrvatske suce.

Sattler je potvrdio kako strani suci jednog dana trebaju napustiti Ustavni sud, ali je istaknuo kako za to još nije došlo vrijeme jer je BiH još daleko od članstva u Uniji. "Daleko smo od članstva. Trebate prvo dobiti kandidatski status i otvoriti pregovore. Ima važnijih pitanja, uključujući reformu sudstva, nepristranost sudaca i slično", kazao je Sattler.

Njegova je poruka kako je za BiH trenutačno prioritet reforma pravosuđa, što je istaknuto i u posljednjem mišljenju Europske komisije. Ta reforma uključuje i mjere kojima bi se zajamčio integriret sudaca i tužitelja, ali i članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV). "U BiH je 80 posto ljudi nezadovoljno stanjem u pravosuđu. Reforme su nužne i njih ne radite radi stranaca, već radi građana koji žele da nitko ne bude iznad zakon i da suđenja budu u razumnim rokovima. Značajna smo sredstva uložili u rad VSTV, nećemo iz Vijeća izaći, ali zauzvrat tražimo rezultate", kazao je Sattler.