c S
Dnevne novosti

Šeparović: O ukidanju Ustavnoga suda odlučivao bi Ustavni sud

17.05.2022 07:10 ZAGREB, 16. svibnja 2022. (Hina) - Predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović izjavio je u ponedjeljak kako je Ustavni sud samostalno i neovisno tijelo te da bi o ustavnosti nekog referenduma na kojem bi se odlučivalo o ukidanju Ustavnog suda odlučivao Ustavni sud na zahtjev Sabora ili inicijative.

Šeparović je to rekao za Dnevnik Nove TV referirajući se na izjavu Predsjednik RH Zorana Milanovića koji je ranije danas, nezadovoljan zaključkom toga suda o dvije Mostove referendumske inicijative ustvrdio da taj sud treba ukinuti "i to na referendumu da vide što je volja građana i što znači kada 400 tisuća ljudi nešto svjesno potpiše".

"To se vjerojatno predsjednik šali. Ustavni sud u pravilu ne komentira izjave političara ni državnih dužnosnika pa nećemo komentirati ni izjave predsjednika", rekao je Šeparović.

Na pitanje može li se mijenjati Ustav na referendumu Šeparović je kazao kako se može mijenjati, ali je o tom nadležan Ustavni sud. 

"Neki smatraju da Ustavni sud ne može odlučivati o ustavnosti promjene Ustava", napomenuo je dodavši kako to Ustavni sud može jer Ustav čini jednu cjelinu.

Kad bi netko raspisao referendum o promjeni Ustava da Hrvatska bude kraljevina ili carevina, Ustavni sud bi mogao reagirati jer bi to bilo protivno temeljnim vrednotama ustavnog poretka, poručio je.

Ocijenio je kako Ustavni sud, kad se radi o Hrvatskoj kao ustavnoj državi  i njezinim temeljnim vrednotama, može uvijek intervenirati.

Istaknuo je kako su odluke Ustavnoga suda obvezatne za sve, uključujući i predsjednika, ma što on ili bilo koji političar o tomu mislili.