c S
Dnevne novosti

Sindikat: Zaposleni umirovljenici su diskriminirani, tražimo zakonske izmjene

07.03.2022 07:10 ZAGREB, 4. ožujka 2022. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske upozorio je u petak da su zaposleni građani stariji od 65 godina diskriminirani u naknadama za bolovanje, te zatražio hitne izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kako bi se ispravila neravnopravnost radnika.

Nakon 42. dana bolovanja zaposlenim radnicima naknadu isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), no u Zakonu se izrijekom iz toga isključuju stariji od 65 godina, navodi Sindikat u otvorenom pismu ministru zdravstva Viliju Berošu.

Od ministra stoga traže da se pristupi izmjenama članka 50. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju po kojemu "osiguranici s navršenih 65 godina života  nemaju pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja za vrijeme privremene nesposobnosti, već na teret sredstava poslodavca, odnosno na teret sredstava osiguranika obveznika uplate doprinosa“.

Sindikat upozorava da su u koliziji Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o radu, ukoliko je zaposleni umirovljenik sklopio ugovor o radu s poslodavcem, što znači da ima prava i obaveze iz radnog odnosa pod istim uvjetima kao i svaki drugi radnik.

Jedno od tih prava je da osiguranik ima pravo na teret sredstava Zavoda, odnosno državnog proračuna, ostvariti naknadu plaće za vrijeme bolovanja  u maksimalnom trajanju od 18 mjeseci po istoj dijagnozi. Iako nije bilo puno slučajeva da umirovljenici-radnici koriste bolovanje, Sindikat ističe da je protivno Ustavu diskriminirati izrijekom jednu kategoriju radnika kojoj je pravo na rad propisano temeljnim Zakonom o radu i Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Naglašavaju i kako zaposleni umirovljenici plaćaju proporcionalni dio zdravstvenog doprinosa kao i dopunsko osiguranje, što još više ukazuje na apsurd zakonskih propisa.

Više zaposlenih osoba starijih od 65 godina ima pritužbe jer im je u pandemiji određeno obavezno bolovanje za vrijeme izolacije. Kao potencijalni kliconoše bili su prisiljeni na bolovanje pod šifrom D0, a nakon izolacije i potvrđenog negativnog testa na covid-19, HZZO im je odbio priznati zahtjev za refundaciju plaće.

Kao udruzi koja zastupa interese umirovljenika i starijih osoba, Sindikatu umirovljenika je neshvatljivo da se u uvjetima pandemije diskriminira svakog radnika koji je i za jedan dan stariji od 65 godina.

Stoga od Ministarstva zdravstva očekuju hitnu izmjenu članka 50. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ili neki drugi način da se omogući ravnopravnost svih radnika, neovisno o dobi, pred Ustavom i zakonima.