c S
Dnevne novosti

Sindikati javnih službi: Tražimo rast osnovice plaća 15 posto

29.09.2023 08:10 ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Matija Kroflin potvrdio je u četvrtak, nakon prvog pregovaračkog sastanka o dopuni Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, da su zatražili rast osnovice plaća od 15 posto na tragu Vladine najave povećanja minimalne plaće za 15 posto.

"Smatramo da bi i plaće Vladinih zaposlenika trebale biti na tom tragu", rekao je Kroflin, napominjući kako je iduća godina izborna i da će se vjerojatno teško otvarati novi pregovori i da bi se time akceptirao rast plaća u gospodarstvu u 2024. 

Dodao je da je ove godine inflacija na razini osam posto i da se i u idućoj  godini očekuje na toj razini. "No, ključan problem je da su javne i državne službe suočene s problemom nekonkurentne cijene rada u odnosu na kretanje plaća u gospodarstvu", istaknuo je Kroflin dodavši kako je to njihov orijentir i da ne žele daljnje zaostajanje plaća.

Upitan o reakciji druge strane, Kroflin je rekao kako Vlada uobičajeno smatra da su sindikalni zahtjevi preveliki i neopravdani i da će se dio tih pitanja rješavati Zakonom o plaćama, za koji trenutno ne znamo hoće li uopće biti donesen i kakvi će biti njegovi učinici na plaće.

"Nemamo nikakav uvid u sustav koeficijenata koji bi trebao generirati novu razinu plaća pa nam taj argument nije prihvatljiv, naglasio je. U interesu nam je da porast osnovice plaća bude što prije, no znamo da slijedi izborna godina, sastavljanje Vlade i očekujemo da nećemo imati sastanak prije rujna 2024. Ekonomske okolnosti su takve da prostora za ispunjenje naših zahtjeva ima, jer je državni proračun na polugodišnjom izvršenju u suficitu 1,5 posto BDP-a odnosno 1,1 milijardu eura", istaknuo je. 

"Osim osnovice plaća, otvorena su i pitanja ostalih materijalnih prava te usklađivanja TKU s izmjenama Zakona o radu, rekao je Kroflin i napomenuo kao su zatražili povećanje božićnice na razinu regresa, odnosno na 300 eura. Zatražili smo i povećanje uskrsnice na 300 eura i jubilarne nagrade na 250 eura te dara za djecu na 150 eura", dodao je. 

"Idući tjedan ćemo razmotriti opsežan Vladin prijedlog za nastavak pregovora, no smatramo da to nije korektno, jer smo već prije nekoliko mjeseci zatražili formiranje radne skupine koja bi prije samih pregovora trebala razraditi kako bi se na njih moglo doći s jasnim pozicijama. Novi sastanak bi se trebao održati 9. listopada", rekao je Kroflin.

Koordinatorica pregovora i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako im  je u interesu poboljšanje materijalnog i društvenog položaja zaposlenih u javnom sektoru te drže da će i premijer Andrej Plenković morati biti uključen u pregovore. "Primaran interes je što skoriji rast osnovice plaća i pregovaramo i za 2024., i ostalim materijalnim pravima, a potrebne su i uskladbe sa ZOR-om", rekla je.

Piletić: Zahtjev sindikata za 15-postotnim povećanjem plaća je nerealan

Ministar rada Marin Piletić ocijenio je, nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi o povećanju osnovice plaća za 238.000 službenika i visini uskrsnice za iduću godinu, da je sindikalni zahtjev za 15-postotnim povećanjem plaća nerealan.

Najavio je da će Vlada iznijeti svoju ponudu 9. listopada na sastanku sa sindikatima javnih službi, a 12. listopada s predstavnicima državnih službi, naglasivši pritom da ta ponuda neće biti podcjenjivačka. Cilj je da pregovori budu što kraći jer se nema puno vremena, rekao je Piletić nakon sastanka.

Zahtjev sindikata javnih službi za 15-postotnim povećanjem osnovice plaća ocijenio je nerealnim, jer je dosadašnja referentna točka u pregovorima bila inflacija, a sada to treba biti rast minimalne plaće za iduću godinu. Vlada će, napominje, povećati plaće i kroz poreznu reformu.

Zakon o plaćama stupa na snagu ove godine, a paralelno se donose uredbe o rastu koeficijenata za obračun plaće, koje će se financijski odraziti na plaće državnih i javnih službenika, rekao je Piletić. Potvrdio je da će proračunski suficit biti usmjeren u povećanje plaća i podizanje životnog standarda građana te očuvanje kupovne moći, kao i održavanje razine investicija kako se ne bi smanjivale dostignute stope rasta.   

Piletić je rekao da su za ove vlade plaće u tim službama povećane 20,1 posto što će biti osnovica za buduće povećanje plaća. Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić izjavio je  kako je današnji sastanak bio pripremni te da sindikati očekuju Vladinu ponudu oko koje će moći pregovarati. Smatra i da u pregovorima ne treba imati nerealna očekivanja.