c S
Dnevne novosti

Sisak: Početak digitaliziranog sustava odlaganja komunalnog otpada

14.09.2020 07:15 SISAK, 11. rujna 2020. (Hina) - Simboličnom predajom kartice prvom korisniku novog, digitaliziranog polupodzemnog spremnika za odlaganje komunalnog otpada, u Sisku je u petak počela nova etapa suvremenog načina gospodarenja otpadom, a projekt je vrijedan 2,3 milijuna kuna.
Novi spremnik za stanovnike Lovrićeve i Starčevićeve ulice dio je opsežnog suvremenog sustava gospodarenja otpadom.Riječ je o velikom projektu, vrijednom 2,3 milijuna kuna, koji osim montaže 95 novih spremnika za jedinice kolektivnog stanovanja, uključuje uređenje "zelenih otoka" za odvojeno prikupljanje otpada, te postavljanje 435 čipiranih spremnika za potrebe obiteljskih objekata.

Kako je obrazložila direktorica gradske tvrtke Gospodarenje otpadom (GOS), Katarina Luketić, polupodzemni spremnici kapaciteta pet četvornih metara, imaju elektronski čitač kartica, kojim se evidentira svaki korisnik spremnika. Ostali će se spremnici, kako je rekla, montirati u narednih 20 mjeseci, a njima će biti obuhvaćeno cjelokupno područje grada. I što je posebno važno, GOS je financirao projekt iz vlastitog tekućeg poslovanja. Ujedno je dodala kako bez obzira na evidentiranje korištenja spremnika, cijena odlaganje otpada do daljnjega se neće mijenjati.

Montaža polupodzemnih spremnika samo je jedan segment cjelokupnog projekta suvremenog gospodarenja otpadom. Nakon što je u veljači ove godine u gradskom središtu predano na korištenje reciklažno dvorište, u kojem građani mogu besplatno odlagati veće količine pojedinih vrsti otpada, najavljeno kako će do studenoga na korištenje biti predano i drugo reciklažno dvorište u Capragu, najvećem sisačkom naselju. Ujedno je najavljen i dosljedniji nadzor korištenja spremnika i cjelokupnog sustava odlaganja komunalnog otpada. 

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je izrazila zadovoljstvo montažom novih spremnika, jer su se dosadašnji, kako je rekla, iz više razloga pokazali nepraktičnim. Osim što će se ostvariti ljepša slika grada, sada će sigurno i građani biti zadovoljniji. Novim sustavom, kako je rekla, ostvarit će se i osjetno manje opterećenje gradskog odlagališta Goričica. Novi projekt, spomenula je Ikić Baniček, ostvaren je nakon dvije godine priprema u suradnji GOS-a i Grada Siska.