c S
Dnevne novosti

Stare osobne iskaznice vrijede do završetka epidemije

03.08.2021 07:20 ZAGREB, 2. kolovoza 2021. (Hina) - Svim građanima, kojima je osobna iskaznica istekla za trajanja epidemije, ona i dalje vrijedi u Hrvatskoj dok se ne proglasi kraj epidemije, no ako putuju u inozemstvo, moraju provjeriti mogu li s njom ući u drugu državu, rečeno je Hini u ponedjeljak u Ministarstvu unutarnjih poslova.

S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana, Sabor je prošle godine izmijenio Zakon o osobnim iskaznicama na način da je iskaznicama produžen rok i to na najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije. "Prošle godine su išle izmjene Zakona o osobnoj iskaznici koje su još uvijek na snazi i vrijedit će dok se ne proglasi kraj epidemije", rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić. "Kada se proglasi kraj epidemije, građani će morati u roku 30 dana predati zahtjev za izradom nove osobne iskaznice ako im je ona istekla", dodala je.

Hrvatski građani, ako nikamo ne putuju izvan zemlje, ne bi trebali imati problema s institucijama ako im je istekla osobna iskaznica. O zakonskim izmjenama zbog epidemije obaviještene sve institucije u Hrvatskoj i osobne iskaznice koje su istekle trebale bi svugdje jednako vrijediti.

No, ako putuju u druge države, moraju provjeriti s državama u koje putuju hoće li priznati osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok."Mi smo obavijestili sve države, no na svakoj je državi hoće li ona to uvažiti i smatrati da je taj dokument važeći ili ga neće priznati", kaže glasnogovornica MUP-a.Naš državljanin koji želi ići u Njemačku, mora provjeriti s tom zemljom može li s takvom osobnom prijeći granicu. Što se tiče RH, sve dok se ne proglasi kraj epidemije u Hrvatskoj na snazi je stavka zakona koja to definira. Ista pravila vrijede i za vozačku dozvolu.