c S
Dnevne novosti

Stožer: Bez maski na događajima gdje svi imaju covid digitalne potvrde, onima bez potvrde ograničenja

05.07.2021 07:10 ZAGREB, 2. srpnja 2021. (Hina) - Nacionalni stožera civilne zaštite donio je novu odluku po kojoj se maske za lice više neće morati nositi na događanjima gdje se nalaze samo osobe koja imaju digitalnu covid potvrdu, objavio je u petak na konferenciji za novinare načelnik Stožera ministar Davor Božinović, dok Jutarnji list u subotu piše da cjepivo protiv covida neće postati obvezno, niti su u planu bilo kakve izmjene zakona kojima bi se to omogućilo, ali osobe koje neće imati covid-digitalnu potvrdu bit će itekako ograničene.

"Time šaljemo poruku da će digitalne covid potvrde biti zamjena za nošenje maski za lice u sve više situacija. Ako hoćete konkretno, na našoj idućoj konferenciji za medije, mi s ove strane i vi s vaše, imat ćemo digitalne covid potvrde i konferenciju ćemo održati bez maski", najavio je Božinović obrazlažući odluku po kojoj se maske za lice više neće morati nositi na događanjima gdje se nalaze samo osobe koja imaju digitalnu covid potvrdu.

Najavio je sljedeći tjedan otvaranje dijaloga sa sindikatima i poslodavcima o odluci da će cijepljenje djelatnika biti uvjet tvrtkama za daljnju financijsku potporu koju dodjeljuje Vlada. "Ono što nam predstoji, to je otvaranje dijaloga resornih ministara sa sindikatima i poslodavcima. Dužnost Vlade je da u zaštiti života može ići prema rješenjima koji moraju voditi računa o širim društvenim interesima. Treba razgovarati jesu li svi benefiti države uvijek i u svakoj situaciji bezuvjetni", kazao je ministar Božinović. 

"Proći će ljeto, jesen će brzo, one države koje će se brže procijepiti imat će manji četvrti val i manje ekonomske štete. Očekujem razumijevanje svih jer interes nam je zajednički. Živjeti i privređivati moramo ali to možemo jedino u zdravom okruženju. Vlada neće odustati od potpora, ali očekujemo od svih drugih da participiraju u krizi. Put je jasan, znanstveno, stručno utemeljen, a to je cijepljenje", istaknuo je načelnik Stožera Božinović. Pozvao je sve koji imaju utjecaj, pozovu svoje članove da se cijepe jer će ulazak u jesen time biti lakši. 

Beroš: Čudi me da neki sada formiraju front protiv cijepljenja

I ministar zdravstva Vili Beroš se osvrnuo na pitanje uvjetovanosti cijepljenja i potpora tvrtkama, ocijenivši kako solidarnost i odgovornost nije dobra ako je jednosmjerna. "Očekujemo da svi koji su primili naknadu, neću reći vrate uslugu, ali daju doprinos da izađemo iz krize. Zdravstven i i ekonomski razlozi idu zajedno, ne vidim razlog ako možemo cijepljenjem omogućiti normalan rad i normalno funkcioniranje, zašto to ne učinimo? Čudi me da neki sada formiraju front protiv cijepljenja. Svi zajedno možemo osigurati bolju budućnost cijepljenjem", komentirao je Beroš.

Ponovio je potrebu daljnjeg cijepljenja s obzirom da nije postignut cilj do kraja lipnja o 50 postotnoj procijepljenosti protiv covida-19. “Naše očekivano prolazno vrijeme na kraju lipnja nije onakvo kakvo smo predviđali, stoga naglašavam da je važno da i dalje nastavimo s ovim procesom. Još smo prošle godine upozoravali na posljedice pandemije. Tada nismo imali rješenje, no sada ga imamo, a to je cijepljenje. To je najvažniji zdravstveni proces koji se trenutno odvija u zemlji", kazao je Beroš.

Cijepljenje neobvezno, ali ograničenja za one bez potvrde

Kako su za Jutarnji list rekli iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, sve se može "elegantno" riješiti tako da se primjerice u bolnice uvede obveza da svaka osoba koja ulazi u zdravstvenu ustanovu, bila ona zaposlenik ili pacijent (naravno osim hitnih slučajeva) mora imati covid-digitalnu potvrdu. U prijevodu, ako zaposlenik nije cijepljen ili nije prebolio bolest, da bi došao na posao morat će se testirati svakih 48 sati. Ako je netko pacijent, a nije ništa hitno, bez potvrde nema ulaska u bolnicu. Potvrdio je to dijelom i ministar zdravstva Vili Beroš za Index riječima da razmatraju da zbog pružanja sigurnosti pacijentima uvedu testiranje pri ulasku u bolnicu, ali i da zdravstveni djelatnici rade koliko im traje covid-potvrda ili da se svakih 48 sati testiraju.

No, s obzirom na informacije koje smo dobili iz Stožera, u dogledno vrijeme očekuje se da se nešto slično propiše za cijeli javni sektor, pa i šire. "Ponajprije idemo u smjeru da procijepimo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Riječ je o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali prošle godine", objasnio je Beroš. Dakle, prema svemu sudeći, ovo će biti način da se počinje živjeti kao prije, barem za one koji posjeduju QR kod ili potvrdu kojom se dokazuje da su preboljeli bolest, da su cijepljeni ili da su testirani unutar 48 sati.

Ovakva odluka, doznaje dnevnik, vjerojatno će se ticati čak i šoping-centara, gdje bi građani s potvrdom mogli šetati bez maske i bez razmaka. Jedina razlika od vremena prije korone bila bi očitavanje koda na ulazu. Prema informacijama kojima raspolažemo, vrlo je vjerojatno da će u skoro vrijeme ulazak u sve veće prostore, koji uključuju i šoping-centre, biti moguć samo uz potvrdu.