c S
Dnevne novosti

Sud će ponovno vještačiti Ljubičića koji je u godinu dana osam puta prešao granicu

01.06.2021 07:10 ZAGREB, 31. svibnja 2021. (Hina) - Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda odlučila je da će ponovno medicinski vještačiti se Slobodana Ljubičića, nakon što je Uskok predočio sudu da je bivši šef zagrebačkog Holdinga koji je "raspravno nesposoban" proteklih godinu dana u osam navrata svojim automobilom prelazio državnu granicu.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković predočio je sudu da je Ljubičić, koji je proglašen trajno nesposobnim za suđenje i za kojeg je postupak u aferi Agram razdvojen zbog teške bolesti, prema podacima MUP-ovog Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom posljednji put prešao granicu 24. svibnja kada je preko Bajakova isti dan izašao i vratio se u Hrvatsku.

Mišković je dodao da je Ljubičić 6. veljače i 18. ožujka 2021. uhvaćen zbog prebrze vožnje te da je platio kaznu za te prekršaje. Ljubičić se uz to, dodao je Mišković, kandidirao na proteklim lokalnim izborima za članove mjesnog odbora Stjepan Radić na listi stranke Milan Bandić 365.

''Može li čovjek, kojeg su sudski vještaci zbog otežanog govora, razumijevanja te snalaženja u prostoru i vremenu, proglasili trajno nesposobnim za suđenje, voziti automobil i kandidirati se na lokalnim izborima", upitao je Mišković tražeći od suda da se provede novo vještačenje kako bi se ustanovilo je li Ljubičić raspravno sposoban.

Ljubičić se nije pojavio u ponedjeljak na raspravi, a njegova odvjetnica je sudu poslala podnesak u kojem je navela da njezin branjenik nije mogao doći zbog svakodnevnog odlaska u dnevnu bolnicu. Liječnici su, dodala je, Ljubičiću savjetovali da zbog bolesti i covid-a bude u kontaktu sa što manjim brojem osoba.

Slobodan Ljubičić, jedan od optuženika u aferi Agram, nije svjedočio u tom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu nakon što je sudsko-medicinski vještak početkom prošle godine utvrdio njegovu trajnu nesposobnost.

Na raspravi početkom ožujka obustavljen je postupak protiv Milana Bandića u aferi Agram budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018. dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Svi okrivljenici odbacili su optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.