c S
Dnevne novosti

Sud EU-a: Nestašica stambenog prostora važnija od slobode pružanja usluga

03.04.2020 07:10 BRUXELLES, 2. travnja 2020. (Hina/Reuters) – Europski gradovi mogu ograničiti kratkoročni najam stanova i kuća kako bi ublažili problem nestašice dugoročnog stambenog prostora, ocijenio je nezavisni odvjetnik Suda Europske unije.

Iznajmljivanje nekretnina putem digitalnih platformi poput Airbnb-ja doživjelo je proteklih deset godina pravi bum, dovodeći u tešku poziciju gradske vlasti u mnogim atraktivnim odredištima zbog zaoštravanja problema nestašice stambenog prostora.

Neki od tih gradova pripisuju eskalaciju problema upravo Airbnb-ju, a pitanjem se pozabavio i Sud EU-a (CJEU). Dvojica vlasnika stanova u Parizu tužila su lokalnom sudu gradske vlasti zbog novčane kazne koja im je određena zbog iznajmljivanja nekretnina preko Airbnb-ja bez dozvole. Francuski sud zatražio je smjernice od Suda pravde EU-a čiji je nezavisni odvjetnik Michal Bobek danas ocijenio da javni interes ima prioritet u odnosu na europsku direktivu o slobodi pružanja usluga u Europskoj uniji.

"Manjak dugoročnog stambenog prostora ima prioritet javnog interesa i može opravdati nacionalne mjere, poput obaveze pribavljanja dozvole za opetovano kratkoročno iznajmljivanje stambenog prostora klijentima u tranzitu", rekao je Bobek.Iz Airbnb-ja su poručili da su primili na znanje mišljenje sudskog savjetnika koje nije obvezujuće ali ga sud u većini slučajeva usvaja. "Airbnb nije stranka u ovom predmetu, koji se odnosi samo na najam druge stambene nekretnine u Parizu", stoji u priopćenju američke kompanije. "Velika većina domaćina u Parizu dijeli svoje primarne domove a CJEU je već odredio kako treba regulirati Airbnb-jevo poslovanje u Europi", dodaje se u priopćenju.

Europski sud objavit će presudu u narednim mjesecima.Pariz je s blizu 60.000 nekretnina ponuđenih za najam prvi na Airbnb-jevoj ljestvici svjetskih gradova. Grad dopušta vlasnicima najam putem web stranica do 120 dana godišnje, podsjeća Reuters.