c S
Dnevne novosti

Sud EU-a presudio u korist YouTubea u slučaju kršenja autorskih prava

23.06.2021 07:15 LUXEMBOURG, 22. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Sud EU-a u četvrtak je rekao da YouTube u vlasništvu Googlea i druge platforme nisu odgovorni za kršenje autorskih prava za sadržaj koja korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uvjetima.

Ovaj slučaj posljednji je razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između europske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili djelovanje za neovlašteno korištenje sadržaja kada se prenosi na platforme.

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, glazbeni producent, tužio YouTube i Google u Njemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine prenijeli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava.U drugom slučaju, producentska kuća Elsevier u Njemačkoj tužila je Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici prenijeli nekoliko Elsevierovih djela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.

Njemački sud naknadno je uputio zahtjev za prrethodnu odluku Sudu EU-a, koji je u utorak donio presudu u oba slučaja. "Trenutno je slučaj da operateri internetskih platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi", rekao je Sud EU-a. "Međutim, ti operateri stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo tako što čine te platforme dostupnima, nego i omogućuju da javnost ima pristup takvom sadržaju", rekli su suci. Radi se o slučajevima C-682/18 YouTube i C-683/18 Cyando.