c S
Dnevne novosti

Sud Europske unije odlučuje o neovisnosti poljskog Vrhovnog suda

06.10.2021 07:10 LUXEMBOURG, 6. listopada 2021. (Hina/dpa) - Sud Europske unije donijet će u srijedu još jednu presudu vezanu uz integritet poljskog Vrhovnog suda, ovaj put u vezi s postupcima imenovanja sudaca.

Zahtjev za presudom Europskog suda pravde (ECJ) pokrenuo je slučaj suca koji je kritizirao reforme vlade i koji se bunio protiv prelaska u drugo vijeće unutar regionalnog suda. Posljednjih godina vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) uvela je niz promjena za koje kritičari kažu da ugrožavaju neovisnost pravosuđa, što izaziva napetosti između Varšave i dužnosnika EU-a. Prošlog mjeseca Europska komisija zatražila je od ECJ-a da kazni Poljsku zbog toga što nije povela presudu o disciplinskom vijeću svog Vrhovnog suda. ECJ još nije odgovorio.

Poljski Vrhovni sud također bi trebao u četvrtak donijeti dugo očekivanu presudu o tome imaju li primat europski ugovori ili nacionalni ustav. Primat europskog prava nad nacionalnim jedno je od temeljnih načela europske integracije. Varšava tvrdi da Bruxelles nema pravo miješati se u pravosudni sustav država članica te da su reforme potrebne kako bi se uklonilo utjecaj komunističke ere u pravosuđu i ubrzalo sudske postupke.