c S
Dnevne novosti

Sudac poručio bivšoj županici da je zloporabama pokazala bezobrazluk i bahatost

30.03.2022 07:05 ZAGREB, 29. ožujka 2022. (Hina) - Sudac zagrebačkog Županijskog suda Vjeran Blažeković poručio je Marini Lovrić Merzel, obrazlažući presudu kojom je bivša sisačko-moslavačka županica kažnjena sa sedam godina pa je iz sudnice odvedena u zatvor, da je ''neshvatljivim zloporabama pokazala bezobrazluk i bahatost''.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac Blažeković je istaknuo da je bivša SDP-ova županica ''bez savjesti, samokritičnosti i odgovornosti oštetila relativno siromašnu županiju" čime je izgubila vjerodostojnost i povjerenje građana koji su je u dva navrata izabrali na dužnost.

Sudac je naglasio da je Lovrić Merzel proglašena krivom po svih osam točaka Uskokove optužnice kojom je terećena da je primila 100.000 eura mita od Željka Žužića, nakon čega je, zajedno sa svojim nećakom Daliborom Rožankovićem novac od mita pokušala prikriti kupnjom stana u Zadru koji je upisan na nećakovo ime.Lovrić Merzel je osuđena i zbog preplaćene kupnje zgrade od Bernarda Popeca koja je prenamijenjena u Hitnu pomoć, ali i zbog bezrazložnog plaćanja savjetnika, zapošljavanje svoje rodbine te plaćanja privatnih troškova županijskim novcem.

Sudac Blažeković je pojasnio da joj je pri odmjeravanju kazne kao olakotna okolnost cijenjen protek vremena od počinjenja kaznenih djela i dosadašnja neosuđivanost, dok je otegotnim cijenjena znatno izražena kriminalna volja, potpuni izostanak samokritičnosti te šteta na teret županije o čijim interesima je trebala brinuti.

Kada presuda postane pravomoćna bivšoj županici će biti oduzeto preko 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru kupljen novcem od mita te još 680.000 kuna i 10.000 eura.

Pravomoćnost presude Lovrić Merzel će čekati iza rešetaka

Budući da je bivša SDP-ova županica osuđena na više od pet godina iz sudnice je nakon objave presude prevezena u remetinečki zatvor gdje će čekati odluku Vrhovnog suda koji presudu može potvrditi, ali i ukinuti te zatražiti novo suđenje.

Uz Lovrić Merzel, na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak su na bezuvjetne zatvorske kazne nepravomoćno osuđeni i njezini suoptuženici. Bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvio Kobeščak je osuđen na godinu dana zatvora, a Dalibor Rožanković i Bernard Popec koji je županiji ispod cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć nepravomoćno na godinu i pol zatvora. Svih četvero nepravomoćno osuđenih moraju zajedno platiti 140.000 kuna sudskih troškova.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj je ocijenio da su izrečene kazne preblage te da će žalbe na izrečene kazne, osobito za bivšu županicu, razmotriti nakon pisanog otpravka presude kada će tužiteljstvo moći u potpunosti utvrditi kojim činjenicama i okolnostima se sud rukovodio pri odmjeravanja svake pojedinačne kazne.

Odvjetnici bivše županice presudu nisu željeli komentirati.