c S
Dnevne novosti

Svi cijepljeni građani bit će upisani u registar i dobiti potvrde

07.06.2021 07:50 MEDICINA
ZAGREB, 4. lipnja 2021. (Hina) - Svi hrvatski građani, cijepljeni protiv covida-19, bit će upisani u Središnji registar cijepljenih osoba i dobit će u najkraćem roku Covid potvrde što će im olakšati kretanje unutar zemalja članica Europske unije, poručilo je u petak Ministarstvo zdravstva.

Preduvjet za izdavanje tih potvrda u tiskanom ili elektroničkom obliku upis je osobe u Središnji registar cijepljenih osoba. Građane čije cijepljenje iz bilo kojeg razloga nije zavedeno u taj registar, upisat će njihovi liječnici obiteljske medicine.

"Sve građane koji su cijepljeni protiv covida-19 i o tome imaju potvrdu i cjepni karton sa svim potrebnim podacima, a nisu još upisani u Središnji registar cijepljenih osoba, upućujemo da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi ih upisali. Liječnici obiteljske medicine imaju mogućnosti u sustav upisivati sve podatke o provedenom cijepljenju bez obzira gdje je građanin primio prvu ili obje doze cjepiva, te unositi ispravke ukoliko je do njih došlo prilikom ranijeg upisa, a ne odgovaraju činjeničnom stanju",  ističu u Ministarstvu zdravstva koje je danas ponovno uputilo svim liječnicima obiteljske medicine naputak kako provesti naknadne upise cijepljenih osoba u Središnji registar.

Isto tako liječnici obiteljske medicine imaju mogućnost za sve građane i državljane Hrvatske, cijepljene u inozemstvu cjepivom odobrenim u Hrvatskoj, odnosno u Europskoj uniji, unijeti prijepis podataka o cijepljenju u Središnji registar cijepljenih osoba. Od 1. lipnja građani na Portalu zdravlja (https://portal.zdravlje.hr) imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani, a oni koji se još nisu cijepili mogu se i sami naručiti odabirom lokacije i termina cijepljenja.

Potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani (na https://gov.hr ili izravno na https://dzpeg.akd.hr) ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju - Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Do sada je u Hrvatskoj izdano gotovo 70 tisuća Covid potvrda, od čega je 84 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 15.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku. Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih Covid potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.