c S
Dnevne novosti

Svih pet komora iz sustava socijalne skrbi protiv reforme koja im gasi autonomiju

11.11.2021 07:10 ZAGREB, 10. studenoga 2021. (Hina) - Iz pet komora u sustavu socijalne skrbi uputili su u srijedu oštre kritike na zakonske prijedloge u sklopu reforme socijalne skrbi, koji su, po njihovoj ocjeni, protuustavni jer gase autonomiju i neovisnost komora.

"Ovim zakonima gasi se autonomija i neovisnost komora i zato svih pet komora jedinstveno poručuje da je to protivno Ustavu i drugim važećim propisima", poručuju u priopćenju komore koje predstavljaju više od 2700 stručnjaka u sustavu socijalne skrbi.

Protiv predložene reforme resornog ministra Josipa Aladrovića je svih pet komora u sustavu socijalne skrbi: Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska komora socijalnih pedagoga, Hrvatska psihološka komora, Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora i Hrvatska komora psihoterapeuta.

Tvrde da u sklopu promjena sedam zakona Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pokušava ugasiti komore djelatnika socijalne skrbi te se pozivaju na članak 43. Ustava, po kojemu svatko može slobodno osnivati sindikate i druge udruge, uključivati se u njih ili iz njih istupati u skladu sa zakonom. Stoga nedopustivim ocjenjuju pokušaj ukidanja samostalnosti i neovisnosti strukovnih organizacija koje brinu o stručnosti i razvoju struke.

Poručuju da sve komore odgovaraju isključivo svojim članovima te će zaustaviti "pokušaje politizacije i petljanja u neovisnost struke i njezinih udruženja". Ističu da je na set zakona o socijalnoj skrbi iz nadležnosti ministra Josipa Aladrovića u javnoj raspravi pristiglo rekordnih 2400 kritika čime je poslana jasna poruka ministru da ne može ignorirati struku. "Zalagat ćemo se da se naš glas čuje, a komentari i ideje uvaže”, poručili su za kraj predstavnici komora, jedinstveni u stavu da će set zakonskih prijedloga u konačnici prouzročiti štetu samim korisnicima sustava socijalne skrbi.