c S
Dnevne novosti

Telekomi uvode registar dužnika po uzoru na banke

05.05.2022 07:05 ZAGREB, 4. svibnja 2022. (Hina) - Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama (ZEK) konačno je krenuo u proceduru usvajanja. Nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je proces javne rasprave, a Sabor bi ga, planira se, trebao izglasati do kraja lipnja, piše u srijedu Večernji list.

Možda je najveća novost za korisnike odnosno potrošače to da će se tim zakonom omogućiti mehanizam provjere njihove platežne moći ili uspostava svojevrsnog registra telekom dužnika, po uzoru na banke. Postoji odredba kojom se stvara zakonski okvir da telekom operatori na primjeren način razmjenjuju podatke korisnika radi procjene platežne sposobnosti.

Naime, Vlada je u prošlosti poduzimala brojne mjere pomoći građanima koji su upali u dužničke probleme, a najviše ovrha odnosilo se upravo na telekome. Pojedinci često precijene svoje platežne sposobnosti i kupe skupe uređaje i pretplate koje kasnije ne mogu plaćati, pa kad upadnu u teškoće kod jednog operatora, to ponove i kod drugog samo produbljujući problem.

Uz suradnju sa stručnjacima i mišljenje nadležne Agencije za zaštitu osobnih podataka osmislili smo model prema kojem će telekomi imati pristup do najnužnijih podataka za procjenu platežne sposobnosti potencijalnih klijenata, što će smanjiti broj građana koji će upadati u financijske probleme i svima olakšati ugovaranje novih usluga, pojašnjava Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije koji je i sudjelovao u radnoj skupini za izradu zakona, a odnedavno je i posebni savjetnik ministra Olega Butkovića upravo za područje telekomunikacija i novih tehnologija.

Novi zakon sadrži i niz odredbi koje se tiču gradnje infrastrukture jer je cilj bio ubrzanje ulaganja i pojednostavljenje gradnje, bilo da se radi o mobilnim ili fiksnim mrežama. Razvoj i korištenje elektroničkih komunikacijskih mreža od interesa su za RH i to je jasno propisano tim zakonom.

Osim toga, Europski zakonik elektroničkih komunikacija jasno propisuje obvezu pojednostavljenja i olakšavanja gradnje, te smo se trudili pronaći pravu mjeru koja bi s jedne strane omogućila beskompromisnu zaštitu prirode i zdravlja, a s druge strane razvoj novih mreža i usluga, ističe Lubura.

Na pitanje o tome je li sad napokon riješeno pitanje prava puta, odgovara: - Očekivalo se da će pravo puta biti detaljnije riješeno, no zasad će cijene i model naplate tog potraživanja pravilnikom dodatno propisati regulator – HAKOM, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.