c S
Dnevne novosti

Trojica za ubojstvo u Omišu zajedno dobili 54 godine zatvora

16.11.2021 07:15 SPLIT, 15. studenoga 2021. (Hina) - Zbog ubojstva Karmelina Fistanića (39) u Omišu prije dvije godine u ponedjeljak su na splitskom Županijskom sudu osuđeni Stjepan Ringwald (49), Jero Pirić (36) i Vlado Zolota (48).

Sutkinja Ivona Rupi Ringwaldu je dosudila 19 godina zatvora, Piriću 18, a Zoloti 17 godina zatvora. Osim zatvorskih kazni sva trojica će po odluci suda trebati platiti 208 tisuća kuna za vještačenja te svaki od njih još po 20 tisuća kuna paušala. U zatvorsku kaznu im je uračunato i vrijeme koje od uhićenja provode u istražnom zatvoru, koji im je uz današnju nepravomoćnu presudu produžen do pravomoćnosti. Stjepan Ringwald nije bio na izricanju presude. Trojac je osuđen da su zajednički i dogovorno realizirali ubojstvo Fistanića 9. studenog 2019. na Jadranskoj magistrali, na ulazu u Omiš gdje je Fistanić oko 14 sati zaustavio svoj automobil VW polo u kojem je bio s djevojkom. Na prethodno ukradenom motociklu ga je cijelo vrijeme pratio Ringwald koji je, nakon što je Fistanić zaustavio automobil kod skretanja za Brzet kako bi nešto pojeli, motociklom došao do njegovog automobila i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest metaka koji su žrtvu pogodili u glavu i vrat, nakon čega je pobjegao.

Županijsko državno odvjetništvo je cijelo vrijeme suđenja tvrdilo da su su Pirić i Zolota sve pripremili i dogovorili, a u obrazloženju presude sutkinja je rekla da su sva trojica postupali zajednički i dogovorno. Obrazlažući presudu istaknula je kako je Ringwald dobio 19 godina zatvora jer je ubio, a i ranije je bio osuđivan, dok druga dvojica nisu do sada osuđivani. Smatra da su zatvorske kazne odmjerene. "Riječ je o kaznenom djelu ubojstva za koje su zapriječene zatvorske kazne od pet do 20 godina. Ringwaldu je izrečena zatvorska kazna od 19 godina jer je on taj koji je usred bijela dana u Fistanića ispalio šest hitaca u glavu. Olakotne okolnosti kod istog nismo pronašli osim što je otac dvoje djece", kazala je sutkinja Rupić.

Obrana: Postoji čitav niz bitnih povreda postupka

Prićeva odvjetnica Doris Košta novinarima je nakon izricanja presude rekla da u odnosu na činjenično stanje nisu očekivali takvu kaznu, ali "u odnosu na sud koji od samog početka zauzeo stav da obrana ne postoji" su očekivali kazne do 20 godina. "Toliko što se tiče o poštenom i pravičnom postupku. Točno je da smo predlagali preko 50 dokaza, točno je i da nam je sve dokaze sutkinja odbila, a točno je da nam je odbijeno i svako pozivanje na bilo kakvu presudu europskog suda koja se trebala primijeniti. Upirali smo na vjerodostojnost dokaza i ovoj obrani to nije omogućeno. Uložit ćemo žalbu. Postoji čitav niz bitnih povreda postupka", istaknula je odvjetnica Doris Košta. Rekla je da se radi o "sucu sidrašu" koji kada je dobio optužni akt apsolutno nije želio uvažiti ništa što bi dovelo u pitanje onakvo činjenično stanje te da se postavlja pitanje je li sutkinja preinakom dispozitiva prekoračila optužni akt. Drugi branitelji optuženih nisu bili raspoloženi za izjavu. Novinare je zanimalo i je li Županijski sud spreman za sutrašnje primjenjivanje covid potvrda na što im je glasnogovornik tog suda, sudac Dinko Mešin odgovorio da su im upravo s Vrhovnog suda došle upute kako postupati te im je najavljeno da se ročišta ne odgađaju. "Odvjetnici ili stranke će ako imaju poziv moći ući u sud, rasprava se neće odgađati, a sve će se raditi uz epidemiološke mjere te će se na ulazu evidentirati koje su osobe ušle u sud, a da nemaju potvrdu o cijepljenju ili testiranju", rekao je Mešin.